Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 27.5.2022 10:24

Kysymys: haavan siirtoistutus

Taimet

Haluan siirtää pieniä haavan taimia metsästä omaan puutarhaan. Huomasin, että löytämäni taimet ovat joko vesoja katkaistuista puista tai sitten kasvoivat isommista juurista ylöspäin. Jos otetaan pätkä tuosta juuresta mukaan, onnistuisiko siirtoa. Ja jos, kuinka pitkä sen juuripätkä pitaisi olla??

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Haavan  voi yrittää siirtää puutarhaan sellaisesta vesasta, johon on jo muodostunut omia juuria. Vesa irrotetaan varovasti lapiolla niin, että juuria ei kiskota, vaan katkaistaan varovasti irti emopuusta mahdollisimman ison multapaakun kanssa.  Jos juuristo häiriintyy, kasvu tyrehtyy ja taimi voi kuolla. Taimen oloa helpottaa, jos se istutetaan kuohkeaan, ravinteikkaaseen maahan ja kastellaan huolellisesti niin, että juuriston kasvu suuntautuu syvemmälle maahan. Jos vain maan mopinta kostuu, juuriston kasvu ohjautuu myös pintaan, jolloin kuivina kausina puu kärsii. Lisälannoitusta istutukssen yhteydessä ei saa antaa.

Paras aika siirrolle on silloin, kun kasvi on lepotilassa varhain keväällä ja myöhään syksyllä. Juuri nyt keväinen kasvuvoima on suurimmillaan ja siirron aiheuttama stressi kasville kovimmillaan.

Haapa on erityisen kaunis puu, mutta tekee innokkaasti uusia vesoja. Ennen kuin ryhdytte siirtoon, kannattaa myös miettiä, mahtuuko puutarhaanne haapametsä. Vesakoitumista hillitsee, jos puun ympäriltä leikataan esim. nurmikkoa säännöllisesti, jolloin uudet vesat eivät pääse kasvuun. 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / haavan siirtoistutus":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Haavan juurivesojen hävittäminen
Annoin kaataa vanhan haavan pihaltani viime helmikuussa ja nyt pihani on täynnä haavan juurivesoja jota nypin hullun lailla. Kanto on jyrsitty. Onko jot...
Haapa ja sen juuret
Minkälainen on haavan juuristo ja miten lähellä sokkelia haapoja voi kasvattaa?...
Pylväshaapa vai tavallinen haapa - Miten erottaa pienenä
 Mistä erottaa pylväshaavan ja tavallisen haavan taimen jo 20-30cm korkeana? Onko niillä ulkonäköero.  Pusikossa on ilmeisesti molempia...
Poppelin hävittäminen
Poppeli, ilmeisesti Haminanpoppeli, (ei hopean värinen vaan vihreä) kasvaa liian lähellä talon rakenteita. Haluan hävitt&...
Rikkakasvit
Meillä on mökillä n. 30m2 alue, joka on täysin erilaisten rikkakasvien peitossa. Enimmäkseen siinä kasvaa nokkosta j...