Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 31.8.2015 14:34

Kysymys: Gladiolus

Taimet

Meillä on keskellä pihaa kukkapenkki jossa on aikoinaan ollut gladioliuksia. Ensimmäisenä syksynä otin sipulit sisälle koska ei kuulemma kestä Suomen talvea mutta eipä niiden säilytys onnistunut minulta. Sen lälkeen olen silloin tällöin istuttanut penkkiin uusia gladioliuksen taimia mutta jättänyt sipulit penkkiin koska ensimmäisestä säilytyskerrasta huonoja kokemuksia

Viimeksi kukkapenkissä on ollut gladioliuksia kasvamassa noin 10 vuotta sitten. 2vuotta sitten perustimme kukkapenkin uudelleen kääntämällä koko kukkapenkin lapioterän syvyydeltä + kaikki juurakot poistettiin ja tilalle istutettiin tulppaaneita + erilaisia peranoja

Mutta tänä kesänä tuli yllätys: Kukkapenkkiin alkoi kasvaa jäykkälehtisiä liljan lehtiä vaikkei siellä pitäisi mitään liljoja olla kasvamassa. Nyt tällä hetkellä kukkapenkki on lähes täynnä kukkivia gladioliuksia joten kysymys: Onko ne kenties siemeninä muhineet kukkapenkissä vuosikaudet vai onko sipulit kuitenkin säilyneet paleltumatta ja miksi ne vasta nyt heräsivät kasvamaan? Penkin multa on myös 2 vuotta sitten käännetty joten voisi kuvitella että sipulit/ siemenet ova mahdollisesti vaikka kuinka syvällä Asuinalueeni kuuluu tällä hetkellä kakkos-alueeseen (oli vielä joitakin aikoja sitten 3-vyöhyke mutta siis uusimmissa kartoissa 2)


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Olettepa saaneet mahtavan yllätyksen! Gladiolus lisääntyy tosiaan niin sivusipuleista kuin siemenistäkin. Siemenillä menee tosin kukintaan päästäkseen noin 7 vuotta. Maan muokkaus parisen vuotta sitten on saattanut parantaa kasvuoloja ja tuloksena tämä yllättävä kukkaloistonne. Eli kyllä olet saanut siemenistä kasvatettuja gladioluksia; tuliko väriyllätyksiä?

Gladiolus ei tosiaan talvehdi ulkona, vaan mukulat pitäisi nostaa talveksi ylös ja talvettaa viileässä/kuivassa varastossa (eivät saa päästä kuivahtamaan talvella).Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Gladiolus":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: