Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 31.5.2022 11:50

Kysymys: ei otsikkoa

Taimet

Hei! Haluaisin ensi keväänä kasvattaa kukkapenkkiini siemenistä vuoriarhoa sekä siperian unikkoa. Osaatteko kertoa näiden kylvöstä. Esim vuoriarho, tuleeko yhdestä purkkiin kylvetystä siemenestä tupas vai laitanko monta siementä? Onko sama myös unikon kohdalla? mitä muuta tulee ottaa huomioon ja milloin ne kannattaa istuttaa jotta ne voi siirtää kukkapenkkiin vaikka kesäkuussa? Milloin tulppaanien sipulit tulevat myyntiin?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Vuoriarho kylvetään esikasvatusastiaan helmi – toukokuussa. Niukkaravinteinen kylvömulta tiivistetään ainoastaan kastelemalla, jotta se on sopivan kuohkeaa itämiselle ja juurien kasvattamiselle. Siemen kylvetään mullan pintaan ja peitetään ohuesti pienirakeisella soralla tai vermikuliitilla. Kylvös pidetään kosteana, mutta ei litimärkänä. Kun kylvös on itänyt ja kasvanut vahvemmaksi, taimet voi karaisun jälkeen istuttaa kukkapenkkiin.

Unikot voi kylvää suoraan kasvupaikalleen kuohkeaan, läpäisevään ja kosteaan multaan, jossa ei ole kilpailevia kasveja taistelemassa elintilasta. Siemeniä ei peitetä, mutta kylvös pidetään kosteana. Kasvupaikan pitää olla valoisa ja läpäisevä, sillä unikot eivät siedä märkyyttä, vaikka itämisvaiheessa kosteus onkin tärkeää.

Kylvä harvaan ja harvenna tarvittaessa taimivaiheessa. Unikon siemenet ovat pieniä, joten niiden kylväminen on helpompaa, jos ne on sekoitettu ensin hiekkaan ja kylvetään hiekkoineen. Seuraavina vuosina unikot kylväytyvät itsekseen. Jos kevätkylvö jäi tekemättä, myös syksyllä voi kylvää.

Yhdestä siemenestä tulee yksi kasvi, joka sitten aikanaan kasvaa lajityypilliseen kokoonsa. Jos samaan esikasvatusruukkuun kylvetään useampi taimi, ne koulitaan erikseen, kun ne ovat kasvattaneet sirkkalehtien lisäksi ainakin yhden varsinaisen lehden.

Tulppaanit ja muut syksyllä istutettavat kukkasipulit tulevat myyntiin yleensä elo – syyskuun vaihteen tienoilla.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / ei otsikkoa":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: