Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 2.9.2013 10:11

Kysymys: Ampiaisyrtti

Taimet

Onko Siperian ampiaisyrttiä olemassa eri lajikkeita.
Minulla on sellainen josta kuvakin löytyy - mutta myös toinen jossa on pyöreät valtavan suuret lehdet ( toisessa suipot) samanlainen kukka molemmissa ?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Siperianampiaisyrttiä (Dracocephalum sibiricum ) kasvatetaan Suomessa vain yhtä lajiketta. Pyöreälehtinen huulikukkaiskasvi lienee siis jokin muu samaan heimoon kuuluva, mutta ei samaan sukuun kuuluva. Monet yrteistämme ja tutuista puutarhakasveistammekin kuuluu huulikukkaiskasveihin; mm. käenmintut, pillikkeet, humalat, iisopit, peipit, melissat, mintut... jne. Löytyisiköhän suurilehtinen kasvisi näiden joukosta? Nii, ja oletko kokeillut tuoksuvatko kookkaamman kasvin lehdet?

Siperianampiaisyrtillä ja esimerkiksi isoampiaisyrtillä (Dracocephalum ruyschiana), on molemmilla tasasoukat ja kapeat lehdet (ensimmäisellä sileäreunaiset ja jälkimmäisellä hieman leveämmät ja sahalaitaiset). Jonkinverran leveämmät on toki altainampiaisyrtillä (Dracocephalum altaicum), josta näet kuvan esimerkiksi ao. linkin viestiketjussa. Suomen yrttivalikoimassa tuoksuampiaisyrtti (Dracocephalum moldavica) on melko uusi kasvi, mutta sekin melko kapealehtinen. Ketoampiaisyrtti (Dracocephalum triflorum) kasvaa Suomessa harvinaisena luonnonvaraisena tulokkaana, mutta sekin on kapealehtinen.

Puutarha.netin Keskustelupalsalla on myös ampiaisyrtillä oma viestiketjunsa - lue ja kommentoi!

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Ampiaisyrtti":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: