Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 10.3.2014 13:15

Kysymys: alppiruusun lisääminen

Taimet

Kuinkas alppiruusuja voi lisätä? Kummista olisi helpompi lisätä pistokkaista vai siemenistä? Jos pistokkaista niin millainen täytyy olla kasvualusta? Entäs siemenien kasvualusta. Minulla on alppiruusu 'haaga' miten siitä onnistuisi..
Siikalatva, Suomi
Älä unelmoi, vaan toteuta!
Kysymyksiä: 9 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Helpoin tapa lisätä alppiruusua olisi tehdä se taivukkaasta. Valitse oksa, joka jo luonnostaan kasvaa lähellä maan pintaa. Rapsuta verson kuorta rikki,  peitä turpeella ja hiekalla -  ja laita vielä kivi painoksi. Seuraavana keväänä voit tarkistaa onko juuria tullut. Jos on, niin katkaise taivukas emotaimesta. Voit jättää taivukkaan paikoilleen vielä toisen kesän ajaksi kasvattamaan omia juuriaan ja siirtää sen sitten toisena keväänä mahdolliseen uuteen kasvupaikkaansa.

Pistokaslisäys alppiruusuilla on melko haastavaa ja onnistumisprosentti melko heikko. Kokeilla kuitenkin aina voi; varsinkin jos joutuu poistamaan vaikka elinvoimaisen, mutta katkenneen verson. Pistokkaat otetaan aamukasteen aikaan syys-/lokakuussa, uusista, vielä puutumattomista versoista, joiden kasvu on kuitenkin jo pysähtynyt. Parhaat pistokkaat saa nuorista taimista. Pistokkaan tulee olla vahvan ja terveen oloinen, noin 10 cm pitkä. Poista alimmat lehdet ja jätä pari, kolme ylintä. Isoja lehtiä voi pienentää leikkaamalla ja mahdolliset nuput poistetaan. Varren alaosasta poistetaan parin sentin matkalta kuorta kahdelta verson sivulta. Juurrutushormonin käyttö on suositeltavaa. Myös juurruttamista vedessä voi kokeilla.

Pistokas laitetaan kosteaan, ilmavaan turpeen, mullan ja perliitin (myös karkea sora käy) sekoitukseen. Seoksen voi sterilisoida vaikka uunissa ennen käyttöä homeen välttämiseksi (250 asteessa puoli tuntia). Huolehdi ilman 100 % kosteudesta sumuttelemalla ja pitämällä pussia pistokasruukun päällä. Hankalin asia on lämpötila; juurilla pitäisi olla lämpöä (noin 20 astetta), mutta lehdillä pari astetta viileämpää. Kasvihuoneessa tämä säätely onnistuu yleensä sisätiloja helpommin. Valoa pistokas tarvitsee 16 tuntia vuorokaudessa, mutta suoraa auringonvaloa pistokkaille ei saa antaa (eikä lamppu lämmittää liikaa). Homeen estämiseksi pistokkaat ja mullan pinta voidaan käsitellä aika-ajoin esim. Euparen M kasvitautien torjunta-aineella.

Pistokkaiden juurtumisaika vaihtelee 6 viikosta vuoteen; keskimäärin kuitenkin noin 2-4 kuukautta. Helmikuussa juurtuneet pistokkaat voi siirtää ruukkuihinsa ja aloittaa laimea lannoitus. Sumutusta on syytä jatkaa vielä muutaman kuukauden ajan.

Alppiruusuja voi myös lisätä siemenistä. Kaikki, etenkään jalostetut lajit eivät niitä kuitenkaan tee siemeniä ollenkaan tai ainakaan itäviä siemeniä. Jotkut lajikkeet kuitenkin. Kypsä, tuleentunut siemen on kuoreltaan kova ja tummahko, noin ison herneen kokoinen, tosin röpelöisempi ja terävämpi. Siemen vaatii kunnon kylmäkäsittelyn; mutta se onnistuu ihan ulkona maassakin. Siemen kannattaakin kylvää heti kypsyttyään.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla asiaa alppiruusun lisäämisestä...Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / alppiruusun lisääminen ":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Miten saan lisätyksi vanhoja perennoja?
Miten saan lisättyä Mooseksen palavaa pensasta? Muutimme keväällä ja takapihalla ksvaa vain yksi taimi, joka kukki hienosti.Varjoliljan taimia on...