Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Taimet aihealue Seuraava
pvm: 27.4.2015 12:49

Kysymys: Aitoelämänlanka Pharbitis purpurea

Taimet

Laitoin kaupan Suvipiha siemenpussistä siemenet itämään kukkaruukkuun. Ovat itäneet hyvin. Montako kasvia siirrän ulos astiaan, jonka halkaisija on 30 cm ja korkeus 20 cm?
Yllätyksekseni googlettamalla löysin mielipiteitä 'elämänlangasta', että se voi olla oikea riesa puutarhassa. Kasvi on yksivuotinen, mutta onko vaarana, että kukkien siemeniä leviää ja saattavat 'putkahtaa' seuraavana vuonna pitkin kukkamaatani. Asun rivitalossa.

t. Outi


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Aitoelämänlanka (Ipomoea purpurea) on koristeena kasvatettu köynnöskasvi. Elämänlangaksi kutsutaan tosin myös kiusallisena rikkaruohona tunnettua isokiertoa eli karhunköynnöstä  (Calystegia sepium). Lajit erottaa mm. siitä, että aitoelämänlangan lehdet ovat tasaisen herttamaiset, kun taas isokierron lehdet ovat kulmikkaammat. Voit siis kasvattaa aitoelämänlankaa pelkäämättä että aiheutat rikkaruoho-ongelmaa lähialueellesi.

Istutustiheys riippuu lähinnä kasvualustan laadusta ja kasteluahkeruudestasi Aitolämänlangan varret voivat kuitenkin kasvaa 2-3 m pitkiksi. Lehdistö voi olla hyvinkin peittävä ja vedenkulutus auringonpaisteen ja tuulen määrästä riippuen hyvinkin suuri. Periaatteessa jo 1-3 tainta tuossa ruukussa on aivan riittävä määrä - varsinkin jos latvot ne haarautumisen edistämiseksi (ne kannattaa latvoa, kun taimessa on 3-4 kasvulehteä; mutta vain aivan verson kärjestä, jotta kasville jää lehtiä ja lehtihankoja joista kasvattaa uusia haaroja).Arvostele vastaus kysymykseen "Taimet / Aitoelämänlanka Pharbitis purpurea":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: