Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sisustaminen aihealue Seuraava
pvm: 19.2.2023 22:15

Kysymys: Vanha Saima-parketti keittiössä

Sisustaminen

Hei!

Suunnittelemme keittiöremonttia rivitalohuoneistossa. Keittiö on alkuperäisessä kunnossa vuodelta 1987, ja siellä on tarkoitus uusia melkein kaikki. Suurin ongelma on lattia. Huoneistossa on alkuperäinen Saima-koivuparketti kaikissa asuinhuoneissa, keittiössä ja eteisessä. Se hiottiin ja lakattiin uudelleen v. 1997, kun muutimme asuntoon. Lattia on edelleen hyvässä kunnossa muualla paitsi keittiössä, jossa muutaman vuoden takainen vesivahinko vahingoitti parkettia. Keittiön uusimisen yhteydessä lattialle on pakko tehdä jotakin, mutta emme ole vielä löytäneet tyydyttävää ratkaisua. Emme tiedä, onko parketin korjaaminen keittiön osalta hiomalla, paikkaamalla tai jotenkin muuten enää mahdollista. Emme kuitenkaan aio vaihtaa lattiapinnoitetta koko asunnossa, vaikka se ei juuri nyt olekaan kovin muodikas. Huoneiston katto on myös aikanaan tehty lattian sävyyn sopivaksi, eli se on puuviilupintaista paneelia, jossa on samantapainen vaalea, hiukan kellertävä sävy kuin lattiassa. Katto on siisti eikä sillekään ole tarkoitus tehdä mitään. Nyt vain näyttää siltä, että ainakin vaativan sisustajan silmissä tämä 80-luvun värimaailma riitelee pahasti kaikkien uusien lattiamateriaalien kanssa. Jos Saima-parketin viereen asettaa mallipalan esim. tammiparketista tai vastaavan tyyppisestä vinyylistä, kontrasti ei näytä miellyttävältä. Kulku keittiöön on suoraan eteisestä, lattia on samaa eikä välissä ole ovea eikä kynnystä. Jos keittiön lattiaa ei voi korjata, uutta Saima-parkettia ei saa (tai se ei vain kestä keittiössä), niin pitäisi kuitenkin löytää jotakin samansävyistä. Mallipalojen perusteella näyttää siltä, että luonnonvärisessä bambulattiassa olisi ilahduttavan samanlainen värisävy ja tasainen, huomaamaton pintakuviointi, eikä se näytä pahalta Saiman vieressä. Mutta kestääkö se kosteutta keittiössä yhtään paremmin kuin jokin muu lakattu parketti? Jokin öljy- tai vahakäsittely voisi olla kestävämpi, mutta onko sellaista saatavana tai itse tehtävissä? Lattiamateriaaleista olemme toistaiseksi sulkeneet pois vain kivilaatan, koska se on liian kova ja kylmä. Laminaattikaan ei oikein houkuttele. Vinyyli on suuri kysymysmerkki. Tärkein vaatimus on siis oikea värisävy, ettei eroa keittiön ja eteisen lattian välillä juuri huomaisi, ja kosteudenkesto.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Vastaan tähän, koska sisustaminen ei ole vastannut. Saima parkettia myy nykyisinkin K- Raudat ja näyttää olevan laaja valikoima.         Ota mallipala parketistasi mukaan tai valokuvia eri huoneiden lattiapinnoista, joissa on Saima koivuparkettia ja mene ne mukanasi            K-Rautaan, niin asia ilmeisesti selviää.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Sisustaminen / Vanha Saima-parketti keittiössä":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: