Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sisäpintarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 9.10.2021 11:53

Kysymys: Sisäseinän rappauksen haju

Sisäpintarakenteet

Hei! Rivitalo on rakennettu -83 ja ilmeisesti 90-luvun alussa on jälkiasennettu pienehkö vuolukivitakka. Sen takana oleva seinä on rapattu, vaikuttaa olevan "tavallista" mattaa valkoista antiikkilaastia. Se haisee pistävältä. Hajua ei normaalisti huomaa asunnossa, olen asunut tässä 2,5 vuotta, mutta pidemmän poissaolon jälkeen (useampi vuorokausi) haju on voimakas koko tilassa. Nyt taisin olla ensimmäistä kertaa pois syksyllä useamman päivän, joten ehkä kostea keli vahvisti hajua ja sain paikannettua hajun seinään, ja nyt tunnistan hajun kun rappausta haistaa ihan läheltä. Mitä kannattaisi tehdä? Voisiko laasti olla jotain muuta kuin sisäseinään tarkoitettua antiikkilaastia? En ole löytänyt tietoa että laasti voisi noin pitkän ajan jälkeen haista. Koko rappauksen poistaminen ei onnistuisi takkaa purkamatta.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Antiikilaasti ei haise pistävältä eli siinä on jokin muu pinnoite. Voisiko olla jokin kaseiinipohjainen pinnoite, joka on ollut jo ylivanhaa ja osittain pilaantumisen alussa. Kosteusolosuhteissa siitä irtoaa epämiellyttäviä hajuja. Käymällä rautakaupassa tai väriliikkeessä laastinäyte mukana, asia voi selvitä. Toinen tapa on ottaa pari näytettä laastista ja lähettää antiikkilaastin valmistajille, jotka tietävät laastiensa aineseoksen koostumuksen ja pyytää vastaus mitä aine on. Myös asunnon ilmanvaihto voi olla osittain puutteellinen, jolloin haju ei riittävästi pääse poistumaan ilmanvaihdon kautta ulkoilmastoon.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Sisäseinän rappauksen haju":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Korianteri ja karhunvatukka
Päivää!Korianteria tuppaa menemään nykyään melkein joka ruokaan ja kalliiksihan se tulee kaupasta haettuna. Mulla on etupihalla eritt&#...
Allergikolle huonekasveja
Kyselisin mitkä huonekasvit sopivat allergiselle/haju/homeyliherkälle ihmiselle? Sellaisia kasveja jotka pystyisi kasvattamaan esim.ruukkusorassa/normaali soras...