Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 5.8.2021 8:42

Kysymys: Saunan sähköjohdot

Sähköistys

Olen kuullut nyt useita eri versioita saunan sähköjohtojen asentamisesta ammattilaisten suusta enkä tiedä mikä on oikea! Minulle tulee kaiuttimet saunaan.Saako kiukaan takaa paneelien alla vetää johdot, jos johdon lämmönkesto yli 170 astetta?Minulla on tarve siirtää johdolla saunan seinän alareunasta vastakkaisen seinän alareunaan, joten ajatuksena oli mennä johdolla joko seinää pitkin ohittaen kiukaan tai vaihtoehtoisesti katon kautta, jossa vaaditaan yli johdolta yli 170 asteen kesto. Voiko johdon jättää kahden eristeen väliin? (Villan ja Sauna-Satu)? Onko olemassa kuumuuden kestäviä suojaputkia, jotka soveltuisi kattoon? Vaaditanko kuumuuden kestoa johdolta, jos se on Sauna-Satun takana.Ammattilaisen palkkaaminen tähän on osoittautunut hankalaksi, kun kukaan ei tunnu tietävän tarkkoja määräyksiä noiden suhteen, kun olen kysellyt asentajia. Käsittelen johtoja niin, että olisivat sähköjohtoja.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei,
 
Kiukaan lähellä kaikilla korkeuksilla paneelin sisällä ja muualla yli metrin korkeudella olevien johtimien tulee olla lämmönkestäviä  (eristyksen kestettävä vähintään 170 astetta). Johdot eivät saa sijaita eristeen välissä.
Lämmönkestäviä suojaputkia on olemassa, mutta siitä huolimatta johdin eristeen tulee olla saunan katossa lämmönkestävä.

Tekninen johtaja Esa Tiainen, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Saunan sähköjohdot":
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi
Jäsenen sähkötesteri  antama (24.8.2021 12:49) kommentti

Kysyjän kysymyksetä ei selviä minkä laatuista sähköä kova ääninen vaatii ? Jos kova äänisen tarvitsema jännite on alle luvan vaatiman asennusoikeuden voi maallikkokin suorittaa tehtävän. Kysymys putkesta, Aiemmin luokiteltiin Panssariputkeen suoritettu asennus palonkestäväksi! Miten lie nykyään?


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: