Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 27.1.2015 10:4

Kysymys: vastikeet

Rakennusoikeudelliset kysymykset

kysyisin asutaan rivitalo kolmiossa omistusasunto jossa on sisäilma ongelmia joissa todisteena mittaustuokset tarvitseeko meidän maksaa asunnon vastiketta jos joudutaan muutamaan tästä asunnosta pois.
Kysymyksiä: 49 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Yhtiövastike on luonteeltaan osakkaan suoritettavaksi kuuluva osuus yhtiön menoista, se ei siis ole korvausta huoneiston käyttöoikeudesta, eikä se ole rinnastettavissa vuokraan (AOYL 3:1).

Näin ollen maksuvelvollisuuden kannalta ei ole merkitystä sillä, käyttääkö osakas huoneistoa tai ei. Jos huoneistoa ei voi remontin takia käyttää, niin se ei automaattisesti tarkoita, että osakas olisi vapautunut vastikkeen maksamisesta. 

Asunto-osakeyhtiölain 3 luvun 5 §:n mukaan jos osakehuoneistoa ei voi käyttää sen käyttötarkoituksen mukaisesti, osakkeenomistalta perittävästä yhtiövastikkeesta on vähennettävä määrä, jolla käyttö- ja kunnossapitokustannukset vähenevät huoneiston käytön estymisen vuoksi.

Käytännössä lienee niin, että alennuksen saaminen on poikkeuksellista ja koskee lähinnä esimerkiksi vesimaksuja.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / vastikeet":
Juha Saarimäki
Helsinki, Suomi
Lakimies

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: