Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 21.3.2016 15:13

Kysymys: tilit

Rakennusoikeudelliset kysymykset

2015 tehty hallituksen päätöksellä jäteastioiden uusiminen 16.500 €. 2016 tilikokouksessa tilipapereissa 16.500 € maksettu kassarahalla ja aktivoitu laitteisiin. Ei mitään mainintaa kokouskutsussa asiasta. Voiko tätä aktivoida, kun ei ole tehty uutta, vaan korjattu vanhaa? Eikö osakkaat päätä aktivoinnista ja se pitää tehdä tilikauden aikana ja olla kokouskutsussa päätetää . . .?  Vaikuttiko sijoittajille jotain, voiko kassaralla maksettua rem. aktivoida? Entä verottaja? Eikö osakkaat päätä remontista ja se pitää olla talousarviossa, kun se ei ole "juokseviin" korjauksiin kuuluva? 
Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Asiasta pitäisi olla jokin maininta toimintasuunnitelmassa ja talousarviossa, kuten maininta remonttirahastosta, jonka puitteissa hallitus voi vastaaviin toimiin ryhtyä. Oikea toimintatapa riippuu siitä, mitä hallitus on yhtiökokouksen kanssa sopinut ja mitkä hallituksen valtuudet ovat. Hallituksen laatimassa kokouskutsussa asiasta toki olisi pitänyt olla maininta, jos asiasta on kokouksessa päätetty. Myös yhtiökokouksella tulisi olla tieto ja hallituksen toimilla yhtiökokouksen tuki. Mahdollista lienee myös, että jätekatokset on niiden huonon kunnon vuoksi uusittava niin pian, ettei yhtiökokouksen hyväksyntää asialle ole voitu hankkia. Toiminnantarkastaja/tilintarkastajan velvollisuus on selvittää, että hallitus on toiminut määrärahojen puitteissa, eikä ylittänyt valtuuksiansa.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / tilit":
Anni Santanen
Helsinki, Suomi
Lakimies
Jäsenen J6651671421 antama (31.3.2016 13:49) kommentti

Remonttirahastoa ei ole, vaan käytetty kassarahaa joka on kertynyt edellisen vuoden päätöksestä " hoitorahan ylijäämä siirretään voitto ja tappio tilille" Hallitus ei sopinut mitään osakkaiden kanssa. Remontti tuli yllätyksenä kun työ alkoi. Kustannuksista ei ollut puhuttu mitään. Jätekatokset ei olleet niin huonoja etteikö joku vuosi olisi pärjätty vielä. HTM ja toiminnantarkastaja ei ole puuttunut koko asiaan. Eli ei kai varoja jotka on siirretty voitto ja tappio tilille voi hallitus omin luvin käyttää?  Talousarviossa ei mitään varattu/ puhuttu. Kylläkin viiden vuoden toimintaremonteissa on maininta asiasta, mutta ei päätöksiä YK:ssa. Ei siis keskustelu syntynyt minkälaisia astioita halutaan.  Jäsenen wesmo antama (31.3.2016 17:20) kommentti

Asiassa tulee myös tarkastella taloyhtiön suuruutta. Jos taloyhtiön vuosibudjetti on vaikkapa 100 000 euroa, niin noin pienen uudistuksen tekeminen on yleisen tavan mukaan hallituksen päätösvallassa. Kirjanpidollisesti on nähdäkseni toimittu oikein kun nuo on aktivoitu taseeseen. Meno on pitkävaikutteinen, joten siitä voidaan sitten tehdä poistoja pitkään.Tuossa on hyvä opus joka käsittelee eri vaihtoehtoja tuon sijoittajan kannalta:vuokranantajat.fi/wp-content/uploads/2014/11/tuloutusopas-1.pdf Jäsenen J6651671421 antama (1.4.2016 18:22) kommentti

Fiksu tapa olisi ollut: Ensin asia YK:n keskustelu ja sitten YK kokouskutsu "päätetään" remontti kustannus n. 18.000 €. Rahoitus kassarahalla. Sijoittajille selkeä asia. Aktivointi? Osakkaiden kannalta avoimuus on hyvä asia, ei me määrämme asenne hallitukselta. MItään kiirettä ei ollut.Vuosibudjetti voi olla lainavetoinen joten loppusumma ei aina ole vertailukelpoinen. Lisäksi huomioitava muut vanhan talon korjaustarpeet saman asian käsittelyn yhteydessä.  
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: