Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 27.3.2017 10:40

Kysymys: Tasavertaisuus taloyhtiössä

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Taloyhtiöömme on suunnitteilla ulko-ovien uusinta. Kahdeksassa asunnossa on kolme ulko-ovea ja neljässä asunnossa on yksi ulko-ovi.Miten ovien hankinta ja asennuskustannukset kohdistetaan? Osakkeiden prosenttijaon mukaisesti vaiko todellisten kustannusten perusteella, jossa osakas maksaa joko yhden tai kolmen oven kustannusket? Yhtiöjärjestyksestä ei käy suoraan ilmi investointien jakoperuste. Onko jokin vakiintunut tapa jota noudatetaan?Yhtiöjärjestyksessä 5 §:ssä sanotaan mm. että yhtiökokous määrää osakkeenomistajien hallitsemistaan huoneistoista yhtiölle suoritettavan vastikkeen suuruuden huoneistojen hallintaan oikeuttavien osakkeiden lukumäärän suhteessa.6 §:ssä sanotaan mm., että osakkeenomistajat ovat oikeutetut maksamaan yhtiölle  osakkeitaan rasittavan, vastikeperusteen mukaan laskettavan osuutensa yhtiön pitkäaikaisesta lainoista joko kokonaan tai hallituksen päättämissä erissä. Suoritusten tulee tapahtua hallituksen määrääminä aikoina. Lainaosuutensa kokonaan maksaneelta osakkeenomistajalta perittävä vastike lasketaan vastaamaan hänen osuuttaan yhtiön kaikista muista paitsi edellisessä momentissa mainituista lainoista aiheutuvista menoista. Milloin osakkeenomistaja on maksanut lainaosuudestaan vain osan, määrätään hänen osaltaan vastike siten, että siihen edellä mainituista muista menoista aiheutuvan osuuden lisäksi lasketaan kuuluvaksi osa omistajan vielä maksamattoman lainaosuuden yhtiölle aiheuttamat meno.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole nimenomaisesti muuta sovittu tai yhtiökokouskessa muuta päätetty, jakautuu kustannukset omistusosuuksien mukaisesti. Yhtiökokoukselle voi tehdä ehdotuksen kustannusten jaosta jotenkin muuten kuin osuuksien mukaisessa suhteessa, kunhan osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun vaatimus täyttyy.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Tasavertaisuus taloyhtiössä":
Jemina Timonen
Helsinki, Suomi
Lakimies
Jäsenen punainenpilvi antama (4.4.2017 20:11) kommentti

Yhtiöjärjestyksessä on määrätty vastikkeen peruste. Sitä noudatetaan, ei mitään kappalehintaa ovea kohti.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: