Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 2.1.2014 11:50

Kysymys: Tarvitaanko isännöitsijää pienessä paritaloyhtiössä?

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Minut valittiin isännöitsijäksi vuosi sitten vuosikokouksessa. Yhtiössämme on 3 paritaloa, siis 6 asuntoa yhteensä.

Yhtiökokouksessa valittu isännöitsijä on perinne 70-luvulta, jolloin rakennukset valmistuivat. Asukkaat ovat lähes kaikki alkuperäisiä, keski-ikä on korkea ja kukin vuorollaan on nimetty isännöitsijäksi.

Kun luin Kiinteistöliiton sivuilta isännöitsijän vastuista, totesin, että yhtiön ajatus isännöitsijästä on vanhanaikainen: isännöitsijä on henkilö, joka pitää yhteyttä huoltoyhtiöön ja parhaan kykynsä mukaan hoitelee yhtiön asioita. Kellään yhtiössämme ei kuitenkaan voi sellaista osaamista, että voisi ottaa vastuuta pihan liukkaudesta aiheutuvista onnettomuuksista, valvoa remontteja, vastata vaikkapa väärin remontoitujen kohteiden vesivahingoista jne.

Onko isännöitsijän vastuu pienessäkin yhtiössä samanlainen kuin isossa kerrostalossa? Onko isännöitsijä ylipäänsä valittava näin pienessä yhtiössä? Voiko isännöitsijän korvata jollakin muulla nimikkeellä, jossa ei ole vastaavia virallisia vastuita, mutta johon kuuluisi yhteydenpito huoltoyhtiöön? Ja isot päätökset tehtäisiin asukkaiden kokouksessa, jolloin toivottavasti ketään ei voitaisi haastaa oikeuteen tehdyistä virheistä.

Ulkopuolisen isännöitsijän käyttö tuntuisi näin pienessä yhtiössä liiottelulta.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Ensinnäkin, isännöitsijä ei yksin ole vastuussa esimerkiksi pihojen liukkauden aiheuttamista henkilövahingoista vaan niistä vastaavat myös hallituksen jäsenet tietyin edellytyksin. Lähtökohtaisesti isännöitsijän vastuu määräytyy sen mukaan, mitä taloyhtiö ja isännöitsijä ovat isännöitsijäsopimuksessa sopineet. Myös asunto-osakeyhtiölaissa on määräyksiä isännöitsijän vastuusta. Taloyhtiön koolla ei ole merkitystä suoranaisesti vastuunormeihin.

Yhtiöllä on oltava hallitus. Asunto-osakeyhtiölaki ei edellytä isännöitsijää. Jos kuitenkin yhtiöjärjestyksessänne on maininta, että yhtiöllä on oltava isännöitsijäkin, pitää määräystä noudattaa. Vaihtoehtoisesti voitte yhtiökokouksen päätöksellä muuttaa yhtiöjärjestystä siten, ettei isännöitsijää tarvitse valita.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Markus Talvio
OTM, Toimitusjohtaja
JuriNet
TampereKysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Tarvitaanko isännöitsijää pienessä paritaloyhtiössä?":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

ferramolia
Hei. Olen aivan "vihreä" tällä palstalla, lukenut kyllä paljon viisaita ohjeitanne :)Kyselisin onko kukaan tilaamassa Ferramolia ns. kimppat...
Vanhan fiikuksen leikkaus
HeiOlen saanut hoitooni vanhan monirunkoisen fiikuksen. Fiikuksessa olevat lehdet ova n. 15 cm pitkät.  Kasvi on aika pahan näköinen: oksia sojottaa s...
Omenapuun pölytys
Tarvitaanko muita omenapuita pölytykseen?Pihaan on suunniteltu talviomena antonovka ja kesäomena valkeakuulas....