Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 22.4.2014 21:48

Kysymys: Taloyhtiön hallitus ei noudata lakia.

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Taloyhtiön toiminta ja velvollisuusOmistan rivitalo-osakehuoneiston jossa myös asun. Yhtiön hallitus tekee varsin erikoisia päätöksiä jotka koskevat osakkaita. On tehty muun muassa minuun kohdistuvia päätöksiä jotka eivät noudata asunto-osakekeyhtiölakia. Olen ollut yhteydessä yhtiön isännöitsijään monesta asiasta jossa hallitus on mielestäni menetellyt asunto-osakeyhtiön vastaisesti. Isännöitsijä on periaatteessa myöntänyt että hallituksen päätökset ovat olleet vääriä tai kyseenalaisia. Isännöitsijän mukaan hän ei kuitenkaan voi vaikuttaa hallituksen tekemiin päätöksiin, vaikka hän olisi eri mieltä tehdyistä päätöksistä. Onko asia niin että että isännöitsijällä ei ole sananvaltaa vaikka hän osallistuu hallituksen kokouksiin? Voiko taloyhtiön hallitus tehdä päätöksiä ja suunnitelmia jotka koskettavat taloyhtiön osakkaita ilmoittamatta siitä osakkaille? Näin ainakin tehdään meidän taloyhtiössä. Onko syy hallituksen mielivaltaisiin päätöksiin siinä että taloyhtiö ei kuulu asunto-osakeyhtiön järjestöön?
Jäsenen Mestari antama (23.4.2014 8:44) kommentti

Isännöitsijällä ei ole sananvaltaa hallituksen päätöksiin, on hallituksen työrukkanen. Hallitus voi tehdä huonoja pätöksiä niinkauan, kunnes joku puuttuu niihin ja alkaa peräämään oikeuksiaan.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ensinnäkin, kyseenalainen päätös ei välttämättä ole asunto-osakeyhtiölain vastainen. Hallituksen vastuulla on hoitaa taloyhtiön asioita mahdollisimman hyvin sen mukaisesti kuin yhtiökokous on päättänyt.
Toiseksi, isännöitsijällä ei ole päätösvaltaa hallituksen kokouksessa, vaikka hän voi kokouksiin pääsääntöisesti osallistua, ellei isännöitsijä ole myös hallituksen jäsen. Isännöitsijä on toimistaan vastuussa ensisijaisesti hallitukselle.

Hallitus ei voi tehdä sellaisia päätöksiä, jossa osakkaalle asetetaan velvollisuuksia tai lisätään hänen vastuitaan yhtiölle. Tällaiset päätökset pitää tehdä yhtiökokouksessa ja lähtökohtaisesti ne edellyttävät osakkaan suostumusta jos päätös ei koske kaikkia osakkaita yhtä lailla.

Kysymykseesi siitä onko syy hallituksen mielivaltaisiin päätöksiin siinä että taloyhtiö ei kuulu asunto-osakeyhtiön järjestöön, en pysty valitettavasti vastaamaan.

Voit ehdottaa seuraavan yhtiökokouksen yhdeksi käsiteltäväksi asiaksi sen, että hallituksen tekemät päätökset käsitellään yhtiökokouksessa, jossa niiden oikeellisuudesta keskustellaan avoimesti.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Taloyhtiön hallitus ei noudata lakia.":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: