Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 4.5.2015 7:27

Kysymys: Taloyhtiö kieltäytyy hyvityksestä

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Taloyhtiössämme päätettiin viime yhtiökokouksessa että kaikki kylpyhuoneet joissa ei ole nyky standardien mukainen vesieristys remontoidaan. Yhtiökokouksessa kysin että miten hallitus oli ajatellut hyvittää niille jotka olivat remontoineet kylpyhuoneensa itse, vastasi hallitus että ei hyvitetä mitään. Ilmoitin että päätös on mielestäni taloyhtiö lain vastainne mutta hallitus oli eri mieltä. Ilmoitti että oli päätetty että mitään ei hyvitetä. Kerrotiin että 2013 yhtiökokouksessa on tehty päätös jonka mukaan ne jotka remontoivat vuoden 2013 jälkeen kylpyhuoneensa saa max 3000 eur tukea taloyhtiöltä vesieristyksiin ja valvontaan ym.

Taloyhtiö on kerrostalo, josta olen osatanut huoneiston vuonna 2014 ja aloin silloin loppuvuodesta remontoimaan kylpyhuonettani täysin. Kaikki uudistettiin. Taloyhtiö on vuonna 2010 remontoinut 9 kpl kylpyhuoneita ennestään koska olivat huonossa kunnossa. 8 kpl kylpyhuoneita ei tarvitse remontoida nyt koska niissä on tehty remontti niin että täyttävät tämän päivän vesieristys vaatimukset. 41 kpl kylpyhuoneita remontoidan nyt. Osa nyt remontoitavista kylpyhuoneista on remontoitu joskus aikaisemmin osakkaan taholta ja osa kylpyhuoneista oli tarkastuksen mukaan riittävän hyvässä kunnossa ja remontti tarve oli vasta yli 5 vuoden päästä, mutta niissä ei ollut tämän päivän kriteerit täyttävää vesieristystä. Hallitus vetosi siihen että vakuutus ei korvaa mitään jos huoneiston vesieristys ei ole tämän päivän vaatimukset täyttävä. Kylpyhuoneet oli alun perin tarkoitus käsittääkseeni remontoida pineissä erissä kuten 2010 remontissa tehtiin mutta suunnitelmat muuttuivat viime viikon yhtiökokoukssa.

Ohessa 2013 vuoden yhtiökokouksen päätös niille jotka remontoivat itse:

Kylpyhuoneiden tulevat vesieristyskorjaukset

Hallituksen esitys:

Yhtiökokous päättää, että toimimattomien vesieristysten vuoksi tehtäviä kylpyhuoneidenperuskorjauksia jatketaan kahdella tavalla:

1. Taloyhtiön teettämä peruskorjaustyö

Taloyhtiö teettää kiireelliseksi todetut korjaustyöt hallituksen määrittelemällä tavalla talousarvion puitteissa. Tällöin taloyhtiö vastaa peruskorjauksen kustannuksista.

2. Korjaustuen myöntäminen osakkaan teettämään peruskorjaustyöhön

Osakkaalle korvataan alkuperäisen vesieristyksen peruskorjauksesta aiheutuvia kustannuksia seuraavin perustein:

- osakas laatii korjaustyöstä hallituksen määrittelemällä tavalla laaditun suunnitelman

- kustannusten korvaamisesta tehdään sopimus taloyhtiön ja osakkaan välillä ennen korjaustyöhön ryhtymistä

- osakas hankkii korjaustyölle taloyhtiön hyväksymän valvojan, jonka kustannuksista vastaa osakas

- vesieristyksen uusimiseen liittyviä korjaus- ja valvontatyö -kustannuksia

korvataan osakkaan esittämien laskujen ja maksutositteiden perusteella enintään 3000 €

- hallitus myöntää korjaustuen talousarvioon varatun määrärahan puitteissa.

Hakijalle ilmoitetaan pikaisesti, jos määräraha on loppunut, jolloin osakas voi halutessaan siirtää korjaushankettaan.Onko oikein että en ole oikeitettu enempään hyvitykseen kuin max 3000 eur. Kylpyhuoneremonttini ei ole vielä ihan valmis joten en ole vielä saanut mitään hyvitystä. Arvio remontista per kylpyhuone oli keskimäärin oli 11000 eur. Miten tulisi toimia nyt? Yhtiökokous jossa kylpyhuoneremonteista päätettiin oli viime viikolla.Miten voi osoittaa miten paljon taloyhtiö säästää kyseisessä remontissa? Oma remonttini oli tasokkaampi kuin taloyhtiön nyt teettämä ja se ei ole suoraan verrannollinen nyt tulevaan remonttiin. 
Jäsenen as oy lain 32 pykälä  antama (15.5.2015 0:24) kommentti

AS Oy lain 32 § perusteluissa sanotaan: " Kun  osak-

keenomistaja  on  tehnyt  huoneistossaan 

kunnossapito-  tai  muutostyön  ja  yhtiö 

päättää  myöhemmin  suorittaa  vastaavan 

toimenpiteen  kaikissa  huoneistoissa,  yhti-

ölle  saattaa  syntyä  säästöä  sen  johdosta, 

että toimenpidettä ei tarvitse tehdä jossakin 

huoneistossa. "Oleellista tuossa lienee "yhtiö päättää myöhemmin  suorittaa  vastaavan 

toimenpiteen  kaikissa  huoneistoissa".Nyt sinun tapauksessasi yhtiö ei päättänyt suorittaa vastaavaa toimenpidettä _kaikissa_ huoneistoissa. Joten tuon perusteella yhtiö voi kieltäytyä korvauksesta. Mutta en usko lainlaatijan tarkoittaneen kuitenkaan tuota käytettäväksi kuvaamassasi tilanteessa. 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kysymyksesi on niin laaja, ettei siihen valitettavasti pystytä tarkoituksenmukaisella tavalla vastaamaan tässä palvelussa. Otathan yhteyttä toimistoihimme www.jurinet.fi
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Taloyhtiö kieltäytyy hyvityksestä":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: