Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 4.10.2014 18:35

Kysymys: Salainen virhe asuntokaupassa

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei!

Ostimme vuonna 1993 rakennetusta rivitalosta osakkeen marraskuussa 2013.Joulukuussa tekemässämme remontissa jalkalistoja irrottaessa seinän ja lattian välisestä rajasta tuli vahva homeen haju.Asiaa tutkittiin ja todettiin laaja kosteusvaurio lattian alla sekä seinässä.Piha kaivettiin auki ja kosteudelle löytyi syy,sokkelissa ei ollut minkäänlaista eristystä.Sadevedet tulivat suoraan sisälle asuntoon sokkelin läpi.Vauriot korjattiin ja pääsimme muuttamaan takaisin asuntoon 17 viikon päästä remontin aloittamisesta.Syyskuussa alettiin tekemään koko taloon sokkeliin ja kivijalkaan kunnollista eristystä.Siinä huomattiin että salaojat ja sadevesiputket eivät toimineet.(Salaojat oli kuvattu aiemmin tänä vuonna ja niiden sanottiin toimivan.)Syyskuussa huomasimme listojen alta ja eteisen kaapista tulevaa homeen hajua.Asunnosta mitattiin kosteudet ja kaapin sisällä olevasta lattiasta ja seinästä löytyi taas kosteutta.Edessä on siis taas remontti.Myös naapuriasunnossa on nyt havaittu kosteutta,sitä ei aiemmin tänä vuonna ollut kun testausta tehtiin.Kysyisinkin ovatko nämä jo tarpeeksi painavia syitä purkaa asuntokauppa?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Vastausta ei ole ihan yksinkertainen antaa. Lähtökohtaisesti taloyhtiössä tuollaiset korjaukset tehdään yhtiön kustannuksella, jolloin niiden kustannusvaikutus on teille pienempi kuin silloin jos olisitte ostaneet omakotitalon ja maksaisitte itse kaikki korjauskustannukset. Jos haluat, että selvitämme lisää asiaa niin ota yhteyttä. Kaupan purkukynnys on nimittäin hyvin korkealla oikeuskäytännön perusteella ja on edellyttänyt noin 40 %:n vahinkoa suhteutettuna kauppahintaan, eli jos kauppahinta on ollut 100.000 niin 40.000 euron "virhe" saattaa oikeuttaa kauoan purkuun.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Salainen virhe asuntokaupassa":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Pystysulkasaniaiseni kuolee! Help!
Nyt olisi teille kanssapuutarhoijille tärkeä kysymys(tensarja). Olen mennyt sössimään Bauhausin Puutarhamaailmasta ostamani saniaisen hoidon. Sui...
Pelargonin uudet kukannuput kuivuvat/lakastuvat
Hei, ostin upeita pelargooneja ja istutin ne parvekelaatikkoihin. Pidän niitä terassin aidalla. Jostai syystä niiden uudet kukinnot ovat kuivuneet ja lakas...