Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 8.3.2023 14:6

Kysymys: Rannan ja rantaan johtavan kärrytien käyttöoikeus

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Rakensin kesämökin v. 2018 omalle tontille (kuivalle maalle) n. 120 m päästä rannasta, jonne lähtee yleiseltä maantieltä vanha kärrytie. Kärrytie on ollut kyläläisten yhteiskäytössä kymmeniä vuosia. Rannassa on kyläläisten yhteinen venevalkama. Tarkoituksenani on raivata pajukkoa rantakivikon päältä valkaman reunasta muutaman metrin leveydeltä johon toisin oman veneen. Kantatilallani (josta mökkitontti on lohkaistu) on käyttöoikeus / kalastusoikeus järveen ja ko. rantaan. Naapurilta olen saanut suullisen luvan pajukon raivaamiseen venepaikkaa varten. Ko. naapurin pelto rajoittuu rantaviivaan sakka. Mikä on rannan / järven yhteistä ns. ei kenenkään maata - jättömaata , jonka jälkeen alkaa naapurin viljelty peltosarka ?Kysymyksiä:   

Riittääkö jos on naapureilta erillinen kirjallinen lupa kärrytien käyttöön ? Kärrytie/polku rantaan ( n.100 m) on kahden naapurin omistamien peltojen välissä/rajalla ? Vai pitääkö perustaa erillinen rasitetie ? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
En valitettavasti osaa vastata sinulle suoraan kysymyksesi perusteella.
Minusta tuntuu, että tässä menee nyt vähän asiat sekaisin.

Kirjoitit, että kärrytie rantaan on ollut kyläläisten yhteiskäytössä kymmeniä vuosia ja rannassa on kyläläisten yhteinen venevalkama. Ok.

Kysynkin, kuka omistaa venevalkaman maa-alueen, eli kenellä on siihen lainhuuto?
Mihin perustuu ylipäätään oikeus yhteiseen venevalkamaan?
Onko oikeus yhteiseen venevalkamaan merkitty rasitteena rantakiinteistölle siten, että rasitteesta selviää venevalkamaan oikeutetut kiinteistöt?

Ymmärsin, että sinun omistamalla kiinteistöllä ei siis ole oikeutta venevalkamaan, mutta sillä on oikeus yhteisiiin vesialueisiin?
Saat siten kalastaa järvellä, mutta sinulla ei ole ranta-oikeutta, eikä venepaikkaa rannassa.

Onko vain naapureillasi tieoikeus, eli lupa kärrytien käyttöön?

Minusta voit käyttää kärrytietä jokamiehen oikeudella kävelemiseen, jos se kerran on ollut kymmeniä vuosia kyläläisten käytössä muutenkin, mutta venepaikkaan jokamiehen oikeudet eivät ulotu.

Jos sinun kiinteistölläsi ole oikeutta venevalkamaan, voit toki siitä huolimatta säilyttää venettäsi naapurin puolella pellolla rannassa (venevalkaman vieressä), jos saat siihen naapurilta luvan.

Jos haluat perustaa tieoikeuden rantaan, se ei vielä tarkoita ranta-oikeutta sinun kiinteistölle.
Tieoikeuden voitte kuitenkin perustaa varsin helpolla toimituksella jos naaprisi siihen suostuvat, vaikka pientä korvausta vastaan.

Maanomistajien kanssa voit myös sopia ranta-oikeudesta ja toki sinulle voidaan sellainen oikeus myös toimituksessa perustaa, mikäli naapurisi siihen pientä korvausta vastaan suostuvat.

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Rannan ja rantaan johtavan kärrytien käyttöoikeus":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: