Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 9.3.2023 13:51

Kysymys: Rakenteiden eläminen (?) rikkoo lattian laattasaumat, kenen vastuu?

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Laattalattian saumat halki alle vuosi remontin jälkeen ylemmän kerroksen WC:ssä. Kenen vastuu?Kyseessä -87 rakennettu puurakenteinen 2krs omakotitalo, jonka olemme omistaneet reilut 4 vuotta. Talossa kerrosten välinen välipohja on toteutettu puisilla runkopalkeilla joiden päällä on puulevy/vaneri. Tällä hetkellä WC:n lattiassa on yksi selvästi koholla oleva kohta, joka kulkee linjassa yhden runkopalkin kanssa. Vatupassilla katsottuna heittoa on reilusti, varmasti useampi milli. Lattiasaumoissa pieniä halkeamia on kymmenittäin koko alalla aivan seinänvierustoja lukuunottamatta.Remontti tehtiin purkamalla vanha laatta ja lisäämällä vanerin päälle kipsilevy, jonka päälle sitten uusi laatoitus. Tai näin ainakin remonttifirma olettaa tehneensä. Joutuivat toki kysymään minulta tuliko sinne kipsilevy väliin. Tähän en osaa antaa vastausta. Tilassa on ollut myös aiemmin lattialaatta, joka oli oletettavasti alkuperäinen. Vanhoissa laatoissa/saumoissa en ollut huomannut halkeilua.Remonttifirma kävi reklamaation jälkeen kerran katsomassa lattiaa ja arvailivat, että saumat hajoavat tärinästä. En uskonut tähän ja mittailin lattiaa vatupassilla heidän käyntinsä jälkeen, jolloin kupru paljastui. Nyt talvella myös wc:n ovi kahnaa hieman ja kynnys narisee, näitä ongelmia ei ollut kesällä. Havaintojen pohjalta olen itse päätellyt, että runkopalkeissa tapahtuu elämistä vuodenaikojen mukaan. Kerroin havainnoistani ja omista epäilyistäni heille, jonka jälkeen he pesivät kätensä koko asiasta. Kosteutta rakenteissa ei ole. Olen tarkastanut asian alakerran tarkastusluukun kautta, josta näen rakenteet selvästi. Varsinaista sopimusta urakasta ei tehty, mutta kirjalliseen tarjoukseen jonka hyväksyimme on kirjattu seuraavat työvaiheet: pohjat vedeneristeellä, laatoitus seinät+lattia, saumaus laatat ja kulmat, katon panelointi.Voiko yritys tehdä ongelman aiheuttajaa koskevat johtopäätökset vain minun amatööri päätelmien perusteella? Mitään muuta he eivät suostu enää selvittämään. Mikäli vika oikeasti on rakenteissa niin onko ainut vaihtoehto niellä tappio ja tilata seuraava firma korjaamaan asia? Vai olisiko ammattilaisten pitänyt osata ottaa huomioon, että tässä ollaan rakentamassa puupohjan päälle ja elämistä saattaa tapahtua?
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kyse on siis kiinteistöstä, jolloin omistaja lähtökohtaisesti vastaa itse kaikista korjauskustannuksista.
Nyt kyse on kuitenkin urakoitsijan mahdollisesta virheestä työsuorituksessa.

Vaikea minun kuitenkaan on sinulle tyhjentävästi vastata ilman lisäselvityksiä, koska meidän pitäisi tietää syy laattasaumojen halkeiluun ennen kuin voimme syyttää urakoitsijaa.

Kysyit, mikäli "vika oikeasti on rakenteissa niin onko ainut vaihtoehto niellä tappio ja tilata seuraava firma korjaamaan asia"?
Vastaan, että ei välttämättä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä onko lattia elänyt vai onko se alkujaankin ollut kuvaamasi kaltainen kallistusten osalta, vai tiedämmekö?

Onko lattiakallistukset alkujaan tehty oikein lattiakaivoon päin? Kuvassa lattia vaikuttaa kallistuvan väärään suuntaan.

Lopuksi kysyit, "olisiko ammattilaisten pitänyt osata ottaa huomioon, että tässä ollaan rakentamassa puupohjan päälle ja elämistä saattaa tapahtua"? Vastaan, että kyllä olisi, mutta tästäkin näyttötaakka on syyn osalta sinulta kun urakoitsija on kieltäytynyt asiaa selvttämästä. Urakoitsija on vastuussa käytännössä vain, jos se on valinnut väärän tavan tehdä pohjatyöt tai muulla tavalla rakentanut vastoin hyvää rakennustapaa. Sinänsä laattasaumojen halkeilu ei vielä välttämättä tarkoita alusrakenteiden elämistä.

Oletko miettinyt tavarantarkastusta?

Seuraa tilannetta.
Reklamoi urakoitsijaa kirjallisesti.

 

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Rakenteiden eläminen (?) rikkoo lattian laattasaumat, kenen vastuu?":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tyrnin poiminta ja siementen hyötykäyttö
Tyrneistä; haluaisin myös siemenet hyötykäyttöön näin "kotitasolla". Millä koneella voin ne murskata? Mutta sitä en...
vihollinen lehtikaktuksissa
Moi,mikä tuholainen tekee lehtikaktusten lehtihankoihin valkoisen n.3mm pitkän valkoisen nöftän ja kun sen rikkoo sormien välissä jä...