Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 28.4.2011 13:9

Kysymys: Nauloja tontilla

Rakennusoikeudelliset kysymykset

OK-talon ostaja vaatii hinnanalennusta, kun on löytänyt tontilta nauloja. Voiko vaade menestyä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kysymys on hiukan tulkinnanvarainen, mutta ensinnäkin ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, jonka hän on tiennyt tai joka hänen olisi tullut tietää. Siispä onko naulojen havaitseminen ollut mahdollista ennen kauppaa? Jos vastaus on kielteinen, niin sitten on mietittävä virheen vaikutuksellisuutta. Ostajalla on ns. virheen sietovelvollisuus tietyyn rajaan saakka, jonka suuruus vaihtelee kaupan kohteesta ja sen arvosta riippuen. Joidenkin naulojen löytyminen pihamaalta ei täytä sellaista virheen vaikutuksellisuutta, joka nähdäkseni oikeuttaisi hinnan alennukseen. Kun kysyjä kysyy, voiko vaade menestyä, niin jos tilanne olisi se, että pihamaata on käytetty myyjän tieten vanhojen naulojen kaatopaikkana, jotka toistuvasti nousevat roudan ym. vaikutuksesta maaperästä esiin ja sen vuoksi maa-aineksia joudutaan laajalti vaihtamaan, niin voihan vaatimus noissa oloissa hyvinkin menestyä. Markku Halonen asianajaja, varatuomari

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Nauloja tontilla":
Jäsenen Mestari antama (28.4.2011 13:46) kommentti

Voihan sitä aina yrittää.En usko että menestyy.Vetoakaa piilevään virheeseen?Ja jos vetoaa, onko virhe merkittävä?

Jäsenen ratoiv antama (28.4.2011 17:33) kommentti

Sano, että et vaadi lisähintaa eli ne ovat kaupan päälle ja naura tai vähintään hymyile. Lahjat on syytä antaa vähintään hymyilemällä, niin saajakin arvostaa enemmän.

Jäsenen nakertajax antama (28.4.2011 20:39) kommentti

Ensimmäisen kerran kun luin tuon kysymyksen, nauroin niin että kahvit meni paidalle. Ajattelin että tällä herjalla selviää tästäkin päivästä.

Vaan ette kai te vaan tarkoita/usko että tämä(kin) on tosi tapaus?

Jäsenen Mr.ElMaco antama (28.4.2011 22:31) kommentti

Oleellista on, oliko naulat piilossa vai näkyvillä, jos ne olivat piilossa niin kyseessä voi olla piilevä vika.

Jäsenen mrmika antama (28.4.2011 23:12) kommentti

Mikäli naulat ovat vielä käyttökelpoisia on myyjä oikeutettu hinnan korotukseen. Hinnan korotus määräytyy naulojen kunnon, määrän ja koon mukaan. Mikäli naulat ovat käyttökelvottomia, määräytyy mahdollinen hinnan korotus romuraudan kilohinnan mukaan. Tämä siis vain, mikäli myyjä vaatii hinnan korotusta.

Jäsenen Hela antama (28.4.2011 23:18) kommentti

Kukkapenkissä voi olla matoja, ja kompostissa hometta, varokaa vaan, ja vieläpä viemärissä mikrobeja! Saati pihaa talvella tulevat jänöt ja myyrät.

Jäsenen ratoiv antama (28.4.2011 23:35) kommentti

Niin jäipä sanomatta, että oliko ne naulat talon rungossa vai vain paneeleissa. Sano, että ei ole syytä kiskoa ainakaan kaikkia irti, vaan merkitsee ne naulat punakynällä.

Jäsenen J3481561230 antama (30.4.2011 9:5) kommentti

Maakaari: luku?pykälä?jne,sieltä vois etsiä vastausta.

Jäsenen Mesuri antama (30.4.2011 9:13) kommentti

Pyydä ostajaa laskemaan kaikki pihalta löytyvät naulat ja pikkukivet. Pyydä vaatimusta kirjallisena valokuvineen. Linkität sen sitten tänne meidän iloksemme.

Jäsenen N65 antama (1.5.2011 18:13) kommentti

Onko tämä provo?

Jos ei, niin vastaus on, että mitään korvausta ei voi saada.

Jäsenen ratoiv antama (1.5.2011 18:29) kommentti

Tottahan toki voi saada, jos maksaa. Silloinhan sen korvauksen saa.

Jäsenen OttoVilperi antama (1.5.2011 18:55) kommentti

Ei tämä ole provo. Ostaja vaatii hinnanalennusta, koska on tontilta (maasta) löytänyt paljon (?) isoja nauloja. Itse emme nauloista tiedä muuta kuin, että joitakin pitkiä nauloja mekin omistusaikanamme löysimme.

Jäsenen Mestari antama (2.5.2011 7:20) kommentti

Ilmoittakaa ostajalle,että heidän vaateensa on perusteeton.

Jäsenen ratoiv antama (2.5.2011 10:37) kommentti

Helpoimmalla pääsee, kun ei tee mitään, vaan vasta sitten vastaa, kun vaatimukset tulevat "laskun" muodossa tavalla tai toisella, jolloin niihin on helpompi vastata/vastustaa kuin epämääräisiin vaatimuksiin.

Jäsenen Mesuri antama (2.5.2011 10:45) kommentti

Minä kun olin sata-varma että kyseessä on provo. Kaikkea hullua / hulluja sitä näkee ja kuuleekin.

Jos se vaatimus tulee kirjallisena niin sitten vastaat kuten nm. Mestari neuvoo. Älä vaan missään tapauksessa mene maksamaan penniäkään, edes siinä toivossa että saat sillä ostajan hiljaiseksi. Sen jälkeen niitä vaateita voi tosiaan alkaa tipahtelemaan löytyneistä pikkukivistäkin.

Jäsenen nakertajax antama (2.5.2011 12:11) kommentti

Kyllä minustakin tuntuu että nykyisin talon tai asunnon ostajille pitäisi järjestää joku tasotesti, ennenkuin kauppa voitaisiin hyväksyä /vahvistaa.

Miten tuollaisen vaatimuksen esittäjä voisi olla "yhteiskuntakelpoinen" muutenkaan?

Jäsenen Pm antama (2.5.2011 12:30) kommentti

Nauloista on kieltämättä haittaa ajotiellä ym. paikoissa, joissa ajellaan autolla tai polkupyörällä. Vaikkakin niistä on haittaa niin hinnanalennusvaade tuskin menestyy.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kesämökin piha-alue
Hei, mökkitontti on kooltaan 1,6 ha ja se on erittäin savista entistä peltomaata loivalla etelärinteellä vyöhykkeellä III. Nurmikk...
Kasvihuoneen paikka tontilla
HeiMillaiseen paikkaan kasvihuone pitäisi perustaa? Pitääkö olla paikka, johon paistaa koko päivän aurinko, vai voiko olla osan aikaa varjos...
Vanhan puutarhan ensitoimet
Hei!Olemme mieheni kanssa ostaneet vanhan talon ja tontin, ja tämän mukana tulee ihana, mutta aika räjähtänyt puutarha, jota ei ole hoidettu pitk...
Muumiotaudin uhrit
mökkini tontilla kasvaa 4 luumupuuta omenapuita 5 ja päärynäpuu. koskaan aikaisemminei ole tapahtunut sellaista "tuhoa" kuin tänä...