Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 10.8.2023 21:51

Kysymys: Kuka vastaa taloyhtiössä saunan tuloilmaputken aukaisusta

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Asun vuonna 1975 rakennetussa yksikerroksisessa rivitalossa. Mielestäni saunan ilmanvaihto ei toimi niinkuin pitäisi. Katossa on poistoilmaventtiili, joka toimii huippuimurilla. Lattiassa kiukaan vieressä on tuloilmaputken pää, jonka voi talvella peittää läpällä.Tuloilmaputki menee saunan, pesuhuoneen, sen viereisen makuuhuoneen ja betoniportaan läpi ja on ihan maan rajassa.Putken päässä on säleikkö. Kokeilin tuloilman virtausta tulitikulla.Tikku paloi kauniisti eikä siihen käynyt ilmavirtaa.

Ilmoitin asiasta hallituksen puheenjohtajalle ja hän välitti tiedon isännöitsijälle. Sain vastaukseksi, että joudun maksamaan putken avauksen itse. Perustelun mukaan taloyhtiössä muutamat ovat itse tehneet homman omalla kustannuksella, koska vain osalla se on tukossa. Onko niin, että vaikka ilmanvaihto kuuluu perusjärjestelmiin ja taloyhtiön vastuulle, tässä tapauksessa minun kuuluu maksaa sen avaus?

 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Lähtökohtaisesti ja yleensä perusilmanvaihtojärjestelmien kunnossapito on taloyhtiön vastuulla, mutta on siitä poikkeuksiakin.
Mitä taloyhtiössänne on sovittu kunnossapidosta? Onko yhtiöjärjestyksessänne asiasta jotain määräyksiä?
Esimerkiksi keittiön liesituulettimen puhtaanapito ja suodattimen pesu kuuluu puolestaan yleensä asukkaan vastuulle.

Millainen toimintatapa ja käytäntö taloyhtiössänne on ollut? Kysymyksesi perusteella käytäntönä on ilmeisesti ollut, että asukkaat itse huolehtivat saunan tuloilmanvaihdon toimivuudesta. Putken puhdistaminen ei ole iso asia. Kuinkahan pahasti se on tukossa? Uskoisin, että saattaisit osata puhdistaa sen itsekin.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kuka vastaa taloyhtiössä saunan tuloilmaputken aukaisusta":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: