Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 4.6.2015 10:21

Kysymys: Kuka saa tilata rakennusvirheenkorjauksen?

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Ostin omakotikiinteistön 10/2012 ja myimme sen 1/2015.

Kiinteistö oli täysin peruskorjattu/rakennettu 2007-2008.

Kiinteistössä suoritettiin kuntotarkastus Raksystems Oy:n toimesta 12/2014, jossa kiinteistö todettiin virheettömäksi.

Kuitenkin uusi omistaja totesi olohuoneessa erikoisen hajun, joka tutkimuksissa osoittautui kosteuden aiheuttamaksi hajuksi.

Olohuoneen ja ulkoterassin välisessä seinässä oli kosteuden aiheuttama vaurio.

Kosteus on päässyt jotenkin ulkopuolelta seinärakenteisiin.

Seinä on puurunkoinen ja ulottuu alapäästään lattialaatan ja ulkopuoplella olevan terassilaatan alapuolelle. joten sieltä ei kosteus ole päässyt haihtumaan pois. Kyseessä on siis rakennusvirhe, jonka myös edellinen omistaja / rakentaja myöntävät.

Kysymys kuuluu: Kenellä on oikeus tilata korjaaja suorittamaan korjaustyön. Uusi omistaja, minä vai edellinen omistaja /rakentajaja?

Tässä tapauksessa korjauksen tilasi uusi omistaja, informoituaan minua ensin. Minä informoin edellistä omistajaa ja pyysin häntä käymään katsomassa ja totemassa rakennusvirheen. Hän ei kuitenkaan mennyt käymään paikan päällä, soitti kuitenkin uudelle omistajalle. Uusi omistaja kertoi tilanneensa jo korjaajan, koska heille oli tulossa samoihin aikoihin perheen lisäystä niin he halusivat saada remontin mahdollisimman nopeasti tehtyä ennen lapsen syntymää. Minulla ei ollut mahdollisuutta käydä paikanpäällä ulkomaan matkan vuoksi.

Rakentaja/entinen omistaja myöntää virheen, mutta suostuu maksamaan puolet n. 7000 euron kustannuksista sillä perusteella, että hän ei ole saanut tilata korjausta. Onko hänellä oikeus tähän?

 
Jäsenen Mestari antama (4.6.2015 12:39) kommentti

Oikeudesta en tiedä, mutta jos kovapäiseksi heittäytyy, niin sinullahan ei ole kuin kaksi mahdollisuutta, hyväksyä hänen tarjous tai lähteä lakimiehen avulla selvittämään tapahtunutta, jopa käräjille asti. Lopputuloksesta ei ole varmuutta, mutta kuluja kyllä syntyy.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Oikeudellisesti tapauksessa on kaksi oikeussuhdetta: kysyjän ja talon hänelle myyneen henkilön, ja kysyjän ja talon häneltä ostaneen henkilön, väliset suhteet. Maakaaren mukaiset virhevastuut voivat erota näissä suhteissa. Yleisesti ottaen ostaja voi olla laiminlyönyt selonottovelvollisuutensa toisessa suhteessa, mutta ei toisessa, ja tällä voi olla esimerkiksi merkitystä vastuiden osalta.

Kysyjän esittämässä tapauksessa asiantuntijoiden käynnit ja raportit ovat ensiarvoisen tärkeitä, samoin kun kuvamateriaalit. On syytä myös dokumentoida työn edistyminen. Todistusaineisto on siis erittän tärkeää siltäkin varalta, että asianosaiselta eli tässä tapauksessa entiseltä omistajalta voidaan vaatia korvauksia. Hänelle oli tarjottu mahdollisuutta käydä paikan päällä, mutta hän ei käynyt. Paikalla käynti ei ole välttämättömyys korvausten saamisen kannalta. 

Entinen omistaja on myöntänyt rakennusvirheen. Jos voidaan olettaa, että hän olisi saanut teetettyä remontin olennaisesti halvemmalla, vaikkapa niin että hän on itse rakennusalan ammattilainen, niin tällaisella työn teettämisoikeudella voi olla merkitystä. Pelkästään se seikka, että hän ei ole saanut tehdä tilausta ei voi olla yksin peruste alentaa hintaa puoleen aiheutuneista kustannuksista. Kyllä jos haluaa itse tilata korjaustyöt, niin ensimmäisen asia, joka tulee mieleen, on se, että vaatimuksen esittäjä käy tutustumassa tilanteseen myös paikan päällä.

Kustannuksista kannattaa pitää tarkka kirjanpito. Kustannusten on oltava kohtuullisia ja käypää hintatasoa. Tasonparannusvähennykset voidaan totta kai tehdä. Jos remontin yhteydessä on käytetty rakennusmateriaalia tai muita teknisiä ratkaisuja, jotka olennaisesti ovat laadukkaampia ja kustannuksiltaan kalliimpia kuin alkuperäisessä ratkaisussa, niin entinen omistaja ei ole niistä vastuussa.

Kysyjän tapaus on tyypillinen virhetilanne, jossa neuvotteluilla on suuri merkitys. Edellytykset sovinnolliseen ratkaisuun lienevät hyvät. Sopimalla asioista voidaan säästää tuntuvasti asianosaisten sekä henkisiä että taloudellisia voimavaroja.

                                                                                                                                                            

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kuka saa tilata rakennusvirheenkorjauksen?":
Juha Saarimäki
Helsinki, Suomi
Lakimies

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Harmaa-ajuruoho - ja muut ajuruohot
Hei.Osaatteko sanoa, mistä voisin tilata harmaa-ajuruohon siemeniä?Haluaisin pihaani tiettyyn paikkaan matalan maanpeitekasvin ja harmaa-ajuruohon ominaisuudet...
Juglans mandshurica
Hei,Etsin Juglans Mandshurisca saksanpähkinäpuu, mistä voisin ostaa/tilata? Itse asun Vaasan alueella ja täältäpäin ei löydy.Terv,...