Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 27.6.2023 8:5

Kysymys: Kiinteistövälittäjän tiedonanto velvollisuus

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Olin talon myyntiesittelyssä ja tein siitä ostotarjouksen jonka myyjä hyväksyi. Myyntiesitteessä eikä muutenkaan talon kiinteistövälittäjä kertonut talossa olevan valesokkelia joka olisi kartoittanut minut jo siinä vaiheessa pois kaupoilta.

Taloon sovittiin kuntokartoitus jonka myyjä sekä ostaja maksavat puoliksi.

Kuntokartoituksessa vasta tämä valesokkeli tuli ilmi ja siinä vaiheessa otettiin myös näytteet talon rakenteista joissa ilmeni kosteutta.

Lisätutkimuksia myös tehtiin ja niistä lähetettiin laboratorioon näytteitä. Kuntokartoituksen jälkeen puhuttuani tarkemmin rakentamisen ammattilaisten kanssa vetäydyin kaupoista ja nyt kysynkin miten minun tulee suhtautua tuohon kuntokartoituksen laskuun 904 euroa jonka olen saanut vaikka mielestäni kiinteistövälittäjä jätti kertomatta oleellisen asian tästä kohteesta? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tiesikö kiinteistönvälittäjä, että talossa on valesokkeli?
Jos tiesi, voit yrittää periä kustannusta välitysliikkeeltä.

Joka tapauksessa teit oikean ratkaisun. Maksamasi hinta on pieni kustannus verrattuna siihen, että olisit ostanut kiinteistön ja omalla kustannuksellasi alkanut sitä korjata ja sitten vajaan viiden vuoden päästä todennut, että korjaaminen tuleekin kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen.

Sen jälkeen olisit vaatinut kaupan purkua oikeudessa ja riidellyt asiasta seuraavat viisi vuotta kunnes hovioikeus olisi purkanut kaupan.
Myyjä olisi kuitenkin vuosien aikana jo käyttänyt kaupasta saadut varat, eikä sinulle jäisi mitään palautettavaa kauppahintaa.
Tämä olisi taloudellinen katastrofi. Tällaisia tapauksia kuitenkin tulee Suomessa vastaan kymmeniä ja kymmeniä joka vuosi, vaikka ihmisten tietoisuus onneksi on kasvanut siitä, mitä se oli esimerkiksi 2000 - luvun alussa.

Mielestäni voit siis olla tyytyväinen kaikesta huolimatta, vaikka välittäjä ei kuntotarkastuksen kustannusta korvaisikaan.

Annan kaikille ilmaisen neuvon:
Jos sovitte siitä, että maksatte ostajina kuntotarkastuksen puoliksi myyjän kanssa, sopikaa myös siitä, miten toimitaan jos rakenteista löytyy mikrobi- tai muita vaurioita.
Kannattaa sopia, että myyjä maksaa koko kuntotarkastuksen yksin, jos kohteesta löytyy sellaisia virheitä ja vaurioita, että teillä on oikeus muutoinkin vetäytyä kaupasta. Suosikaa ammattilaisia myös kuntotarkastuksissa.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kiinteistövälittäjän tiedonanto velvollisuus":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: