Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 23.8.2023 19:33

Kysymys: Kattosillat romahtaneet rakennusvirheen vuoksi

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei.Paritalomme on valmistunut 2020 keväällä ja muutin itse siihen 2022 syksyllä. Nyt kun olen tässä yhden vuoden asunut, olen huomannut kun kattosillat ovat romahtaneet reilusti alaspäin. Selasin netistä useita erilaisia kattosiltoja ja niiden asennusohjeita, ja siten myös totesin niiden olevan asennusohjeiltaan melko lailla samoilla ohjeilla. Kävin kuitenkin mittaamassa itse kattosiltojen välit ja kahdesta kohdasta on selkeästi jätetty kattosiltojen kiinnitys liian harvaksi, kun piippujen pellitys tulee juuri katon sauman kohdalle.Rakennusfirman edustaja kävi myös katsomassa ja toteamassa että on mahdollisesti rakennusvaiheessa jäänyt liian harvaksi väli. Kuitenkin edustajan mukaan kuluttajalla, eli edellisellä asunnon omistajalla olisi pitänyt nostaa asia esille 2v tarkastuksessa, mikä tekisi rakentajan vastuulliseksi henkilöksi korvaamaan vahingon. Kuitenkaan en ole toistaiseksi vielä aivan varma onko asiasta ollut silloin merkintää.Onko kuluttaja todella tässä tilanteessa vastuussa, vai meneekö tämä 10v rakentajan vastuulle? Onhan kyseessä kuitenkin rakentajan virhe, mikäli ollaan poikettu asennusmääräyksistä. Mikäli asiaa yritetään vaatia minun maksettavaksi, pyrinkö riitauttamaan kyseisen tapahtuman? Mielestäni kuluttaja ei voi olla tässä tapauksessa vastuussa.Kiitoksia vastauksesta!

Jäsenen J19311141923 antama (30.8.2023 16:23) kommentti

Paritalo on kiinteistömuotoinen ja olen itse asunnon toinen omistaja. Osakeyhtiötä ei paritalojen keskenään ole, vaan hallinnanjakosopimus. Myyjä oli yksityinen, joka oli ostanut rakennuttajalta asunnon 2020. Seinänaapurini on tietääkseni alkuperäinen omistaja asunnolle. 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kiinteistöjuristina pitää aina ensin kysyä, onko paritalonne kiinteistömuotoinen vai asunto-osakeyhtiö?

Sinä et välttämättä ole tässä asiassa kuluttajan asemassa.
Sinähän et ilmeisesti ole tilannut urakoitsijalta itse mitään, eikä ns. rakentajan kymmenen vuoden vastuu ole varsinainen takuu. Ymmärsin, että olet ostanut kohteen valmiina eli "käytettynä" kun se ollut parin vuoden ikäinen?

Mikä rooli taloyhtiöllänne mahdollisesti on tässä asiassa?
Onko myyjä vastuussa sinulle? Kuka on myyjä?

Perustajaurakoitsija eli myyjä on kyllä vastuussa piilevistä virheistä kymmenen vuoden ajan siitä hetkestä lähtien, kun taloyhtiö on luovutettu osakkaiden hallintaan. Vastuu koskee myös rakennusvirheitä ja huolimattomuutta ja se on lähtökohtaisesti vastuuta taloyhtiölle, ei yksittäiselle osakkaalle etenkään, jos osakas ei ole ollut kaupan osapuoli. Tästä syystä olisi olennaista tietää, miten olette ostaneet asuntonne ja onko kyse asunto-osakeyhtiöstä ensinkään.

Myös vielä 10-vuotistakuutarkastuksessakin voidaan selvittää, onko kiinteistössä virheitä tai puutteita, joita ei 10-vuotiaassa kiinteistössä kuuluisi olla. Näin ollen voitte vielä vedota puutteelliseen kattoturvatuotteiden kiinnitykseen. Ottakaa kiinteistölakimiehiimme yhteyttä, jos on tarvetta.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kattosillat romahtaneet rakennusvirheen vuoksi":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: