Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 28.4.2022 12:28

Kysymys: Asunto-osakeyhtiö muotoisen paritalon kiinteistövakuutus

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Asun paritalossa, joka on asunto-osakeyhtiömuotoinen ja jossa kaksi osakasta, joitka omistavat yhtä paljon osakkeita. Tällä hetkellä vain minun puoliskoni on vakuututtu kiinteistövakuutuksessa, naapurilla on kotivakuutus ja hän ei koe tarvitsevansa kiinteistövakuutusta kotivakuutuksen lisäksi. Nyt vakuutusyhtiö on sanonut, että vain toisella puoliskolla ei voi olla kiinteistövakuutusta vaan sen pitää koskea kumpaakin asukasta eli koko taloyhtiötä. En halua maksaa kuitenkaan naapurin puolesta vakuutusta ja oma kotivakuutus yhtiöni on tehnyt selväksi, että talon rakenteita varten tarvitaaan kiinteistövakuutus. Mitä tässä tilanteessa voisi tehdä, jos naapuri ei suostu ottamaan/ hyväksymään kiinteistövakuutusta koko talolle? Olisko taloyhtiöön mahdollista tehdä hallinanjako sopimus, joka selkeyttäisi vastuunjakoa ja jokainen voisi hoitaa omat asiansa vai mikä olisi järkevää? Mitä se tarkoittaa, jos taloyhtiössä ei ole kiinteistövakuutusta? Onko siihen jotain velvollisuutta lain mukaan? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kysymykseesi vastaamisen kannalta olisi olennaisen tärkeää tietää, millainen yhtiöjärjestys teillä on? 
 
Lähtökohta on kuitenkin se, että yhtiö omistaa rakennukset ja yhtiön tehtävä olisi ottaa omistamalleen kiinteistölle vastuuvakuutus. 

Vakuutuksen ottaminen on puolestaan hallituksen tehtävä. 

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Tähän kuuluu huolehtiminen muun ohella siitä, että yhtiön omaisuus on turvattu ja vakuutettu. Jos hallitus laiminlyö velvollisuutensa ja esimerkiksi tulipalo vaurioittaa yhtiön rakennuksia, saattavat hallituksen jäsenet olla henkilökohtaisessa vahingonkorvausvastuussa.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Asunto-osakeyhtiö muotoisen paritalon kiinteistövakuutus":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: