Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 6.6.2014 18:4

Kysymys: Asuntokauppatilanne, ostajan oikeus saada tieto kiinteistön kunnosta.

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei,

Kyseessä on 3 huoneiston rivitaloyhtiö rv. 1988. Kohteessa on tehty kosteusvauriotutkimus v. 2011 josta on olemassa raportti. Kaupantekotilanteessa 03/2014 ostajalle ei esitetty kyseistä raporttia eikä mainittu sen olemassa olosta. Se paljastui vasta kaupanteon jälkeen. Taloyhtiössä on havaittu kosteusvaurioita jotka todennäköisesti raportin mukaan liittyvät puutteelliseen salaojitukseen sekä ns. riskirakenteeseen.

Raportista selviää mm. että: "Kohteessa tehdyn salaojien kuvauksen perusteella salaojaputket on vedetty ulkoseinälinjojen lisäksi talon lävitse kantavien seinälinjojen kohdalla ja yhdistetty betonikaivoihin rakennuksen nurkkakohdissa. Mikäli salaojakaivojen tyhjentyminen estyy esim. jäätymisen -2009-2011 oli kaksi kovaa pakkastalvea- seurauksena, muuttuu rakenteiden kuivattamiseen tarkoitettu järjestelmä rakenteiden kastelujärjestelmäksi"

Kohteessa oli tehty uusi kosteusvauriotutkimus ennen kauppaa josta ei ollut vielä raporttia ostohetkellä, ja meille annettiin ymmärtää sen kohdistuvan yhden huoneiston kosteusmittaukseksi, tästä syystä lisäsimme kuitenkin kaupantekotilaisuudessa kaupan ehdoksi seuraavan lauseen (2011 raportista tietämättä): "4.3.2014 suoritetusta raportista mahdollisesti ilmenevistä korjaustoimenpiteistä ja niistä aiheutuvista kustannuksista vastaa ostaja neljään tuhanteen euroon saakka, minkä jälkeen niistä vastaa myyjä".

Viedäänkö asia oikeuteen ja saako teiltä lakiapua korvausta vastaan? / mitkä ovat realistiset mahdollisuudet.

Uudesta raportista lause: "Kosteus on peräisin maaperästä ja se siirtyy seinärakenteeseen kapillaari-ilmiön seurauksena. Hyvin todennäköisesti seinän kosteustilanne myös vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Asialle ei järkevin kustannuksin ole juuri mitään tehtävissä" ...eli maalaisjärjellä ajeteltuna kiinteistössä on pahoja kosteudensulku ongelmia. Kiitos rakentaja.fi!

 
Kysyjä
Kysymyksiä: 3 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuulostaa sille, että myyjä on jättänyt teille ostajille kertomatta kauppaan olennaisella tavalla vaikuttavia tietoja joko tahallaan tai huolimattomuudesta. Jos tietoisina näistä oikeista seikoista ette olisi ostaneet kyseistä huoneistoa tai ainakaan maksaneet siitä nyt maksamaanne hintaa, on teillä lähtökohtaisesti tällöin oikeus saada myyjältä kauppahinnan alennusta ja/tai vahingonkorvausta. 

Nämä asuntokauppariidat eivät kuitenkaan ole aina ihan yksinkertaisia asioita, joten yksinomaan kertimiesi tietojen perusteella on mahdotonta antaa täydellistä vastausta. Toki mielellämme selvitämme oikeuksianne tässä asiassa ja tarvttaessa esitämme vaatimuksia myyjälle.
Asunto- ja kiinteistönkauppaa perehtyneet asianajajamme ovat mielellään käytettävissänne, otattehan yhteyttä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Asuntokauppatilanne, ostajan oikeus saada tieto kiinteistön kunnosta.":
Markus Talvio
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: