Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 17.3.2017 18:2

Kysymys: Vuorimänty kapeaan tilaan

Puutarhan hoitotyöt

Jippii! Löysin kuvan sellaisesta kapeasta vuorimännystä, jollaisen haluaisin (jos tämä on vuorimänty). Minkä ikäiseksi arvioisitte? Pysyykö se tuon maakaistaleen rajoissa (minkähän levyinen mahtaa olla) ja vaatiiko muuta leikkausta kuin normaalia vuosikasvujen typistystä? En kyllä istuta noin lähelle seinää. Onko tuohon keskelle istutettu yksi vai kaksi pensasta? Vielä kysyisin, onko kasvun rajoittamisessa apua siitä, että asettaa maan alle esim. juurimaton pystyasentoon? Kiitoksia etukäteen.

PS: Taitaakin olla marjakuusi, mutta se ei ilmeisesti käy tänne vyöhykkeelle IV. Tai ehkä käy, mutta kasvupaikka on melko kuiva ja kalteva. Voiko siis vuorimännystä kasvattaa tuollaisen?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuvan marjakuusi on tosiaan istutettu turhan lähelle seinää; etäisyyttä rakenteisiin tulisi olla ainakin metrin verran (routaeristeen leveys). Marjakuusi kestää reipastakin leikkausta ja kasvun ohjausta; leikkaamalla se on tuuhea ja tiivis - halutessa kapeahkokin. Se menestyy kyllä IV -alueella, mutta kaipaa tosiaan syvämultaisempaa ja ravinteikasta kasvupaikkaa. Olisiko mahdollista että parantaisit kasvualustaa sille sopivaksi?

Vuorimännystä  voi olla vaikea kasvattaa haluamasi mallista. Toki voit poistaa eteen/taakse kasvavat haarat ja kannustaa kasvia kasvamaan ylöspäin / valita haarautumiskohdat säästämällä halutut vuosikasvut. Näin toimimalla vuorimänty mahtuisi kapeampaan tilaan, mutta olisi kuitenkin marjakuusta harvahaaraisempi ja enemmän "bonsaityyppinen".

Juurimatto estää juurten kasvamisen tiettyyn suuntaan, mutta kasvun rajoittamisessa siitä ei ole apua; yläpuolinen osa kasvaa kuitenkin minne haluaa. Kuvassa marjakuusi kasvaa kapealla nurmikaistaleella, mutta senkin juuret kasvavat kuitenkin laajemmalla alueella.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Vuorimänty kapeaan tilaan":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen J753296142 antama (21.3.2017 14:41) kommentti

Täältähän löytyikin kuva alhaalta harvasta vuorimännystä. Ihan hovikelpoinen, kun on kerran lehteenkin päässyt. (Korkeudesta ei oikein saa selvää.) Sitä paitsi minulla tulee eteen koivuangervoa ja talvella taas on lunta. Koivuangervo on sen näköinen kasvi, että havut täydentävät sitä kauniisti, jotenkin mustikkamainen. Vuorimänty kestää sitten sen minkä kestää. Juurimatto on hyvä, etteivät koivuangervot lähde samalla, jos joutuu vuorimännyn repimään irti. Toivottavasti sen voi pitää noin metrin levyisenä myös yläosastaan. 
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vuorimännyn ruskettuminen
Vanha, n. 30v, vuorimänty "sairastaa" eli neulaset ruskistuvat koko ajan lisää. Onko se kasvin lopullinen tuho vai onko se hoidettavissa jol...
Vettä imevä puu/ pensas kostealle pihalle
Hei,Mikä olisi suhteellisen helppohoitoinen ja paljon vettä imevä kasvi/ puu/pensas puolivarjoiselle pihalle/ märähkölle maalle? Vuorimä...