Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 21.9.2022 18:0

Kysymys: Virpiangervon alasleikkaus

Puutarhan hoitotyöt

Miksi ei suositella virpiangervon leikkausta syksyllä? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Useimmille pensaille kevätleikkaus soveltuu paremmin kuin syysleikkaus. Keväällä tehtynä versokasvu lähtee innokkaammin käyntiin ja leikkaushaavat paranevat nopeammin. Paras ajankohta on kovien pakkasten mentyä, mutta ennen kuin silmut puhkeavat.

Syksyllä haavat paranevat hitaasti sienitaudit voivat päästä leikkaushaavasta puuainekseen. Keväisin sieni-itiöitä on ilmassa huomattavasti syksyä vähemmän. Myöhäisessä leikkauksessa haavat eivät aina ehdi umpeutua ennen talven tuloa lainkaan. Syksyllä leikatut oksan päät saattavat talven aikana kuivua päistään, jolloin kasvu keväällä saattaa olla kituliaampaa.

Kevätlaikkaus virpiangervolle on juuri näistä syistä suositeltava leikkausajankohta. Virpiangervo tekee kukkansa edellisvuoden versoon, joten leikkausvuonna kukkia ei muodostu. 

Virpiangervo kukkii aikaisin, joten se on mahdollista leikata myös heti kukinnan jälkeen. Suotuisana vuonna uudet versot ehtivät vielä kasvaa ja kukkivat seuraavana keväänä. Konsti on kuitenkin epävarma, sillä kukinnan jälkeen kevään kiivain kasvuvauhti  on jo hiipumassa, joten versokasvu voi jäädä toivottua vaatimattomammaksi –  erityisesti jos pensas leikataan kokonaan alas.

Terveisin
Puutarhamyymälä Muhevaisen tiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Virpiangervon alasleikkaus":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Siperianhernepensaan leikkaus
Terve.Taloamme kiertää kymmeniä metrejä pitkä siperian hernepensasaita,josta osa on n.25 vuotta vanhaa ja osalla ikää kaiketi jo lä...
Korallikanukan alasleikkaus
Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehd&...
Mitä tekisin paahteiselle eteläseinä-kaitaleelle?
Maaseudulla sijaitsevan uudisrakennuksemme 15 metriä pitkä julkisivu-eteläseinä kaipaisi apuanne. Talo on perustettu ympäröivää ma...