Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 22.9.2023 15:22

Kysymys: vanhan perinne sireenin jakaminen

Puutarhan hoitotyöt

Hei, Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha sireeni,mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.

Osittain vanhaa sireenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni ja tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta jäisi hieno sireeni paikalleen(isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että sireenin juurelle on pesiytyny koiran tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi), haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen sireeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? vai miten tässä pitäisi toimia?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Puistopökkösieni on todella pahalta haiseva sieni. Sen rihmasto elää maassa ehkä laajallakin alueella. Sienien kerääminen voi vähentää vastenmielistä hajua, vaikka se ei ongelmaa poistakaan. Rihmaston saa pois vain maan vaihdolla. Ongelmana on, että ei voi tietää, kuinka laajalla alueella pökkösienen rihmasto kasvaa.  Joka vuosi ei ole yhtä hyvä sienisuosi kuin nyt, joten itiöemiä ei välttämättä kasva samaan tapaan joka syksy.
 
Syreenin nuorista vesoista on kasvatettavissa uusia pensaita. Varminta pensaan kannalta olisi syksyllä kaivaa vesoja juurineen lapiolla ja jättää multaa paakuksi juurten ympärille. Paakut istutetaan laadukkaaseen ja muokattuun kasvualustaan samaan syvyyteen, jossa ne nytkin kasvavat. Kastellaan hyvin ja leikataan vasta keväällä versot esim. 10 cm maan pinnasta tai haaroittumiskohdasta. Keväällä täytyy myös huolehtia jatkokastelusta, jotta ne juurtuvat kunnolla.
 
Paakuissa saattaa tosin pökkösienen rihmastokin siirtyä. Jos se halutaan välttää, voi nuoria vesoja irrottaa varovasti maasta mahdollisimman runsaan juuren kera, puhdistaa mullat pois ja vaikka pestä juuret hellävaraisesti vedellä. Syreenit istutetaan uuteen multaan ja kastellaan, ja ne leikataan keväällä kuten yllä on kerrottu. Kasvatus on samantapaista kuin avojuuristen taimien istutus ja kasvattaminen.  
 
Avojuurisia kasveja käsitellään lepotilaisina, koska muuten ne eivät kestä käsittelyä. Leikkaaminen keväällä ennen kasvun alkua on hyvin tärkeä toimi, sillä taimien täytyy saada ensin kasvattaa juuria ja vasta sitten oksia ja lehtiä. Leikkaamalla versot lyhyiksi, pensas saa tilaisuuden kohdistaa voimansa juurtumiseen sen sijaan, että yrittäisi kasvattaa uusia lehtiä.  Juurtuminen samaan aikaan ei useinkaan onnistu. Leikkaaminen myös haaroittaa pensasta tehokkaasti.
 
Sopiva istutusaika on aikaisintaan, kun lehdet alkavat kellastua. Istutukseen on ryhdyttävä viimeistään ennen maan jäätymistä. Myös syksyllä tapahtuu juurtumista, joten ei kannata ehdoin tahdoin odottaa myöhäissyksyyn. Kannattaa myös istuttaa enemmän taimia kuin lopulta tarvitaan, sillä voi olla, että vain osa jaksaa jatkaa kasvua.
 
T. Muhevaisen vastaustiimi
 
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / vanhan perinne sireenin jakaminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Sireeni kuolemassa?
Istutimme pihallemme (vanha pelto) 2013 keväällä/alkukesästä sireenin. Seuraavana keväänä (2014) p...