Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 20.2.2015 12:10

Kysymys: Vanhan kuusiaidan kaventaminen

Puutarhan hoitotyöt

Hei,

Saimme kaupungilta kirjeen, että kuusiaitamme on liian leveä. Se oli pitkään leikkaamatta entisen asukkaan aikaan. Nyt olemme kahtena vuotena leikanneet sitä maltillisesti ja kuusiaita on suhteellisen hyvässä kunnossa. Ilmeisesti nyt on kuitenkin pakko kaventaa sitä pikkuisen reippaammin. Miten leikkaaminen kannattaisi tehdä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Kuusiaidan varsinaista kaventamista koskevia ohjeita on hankala antaa, sillä periaatteessahan kuusiaidassa leikataan vain edellisen kesän vihreää kasvua. Kuusella ei ole oksissaan uinuvia silmuja, joten vanhojen oksien leikkaamisessa joutuu olemaan todella varovainen siistin ja tasaisen vehreän vaikutelman säilyttääkseen.

Olette jo parina vuonna kaventaneet maltillisesti kuusiaitaanne, mutta uskotte tarvetta reippaammille otteille olevan? Olkaa nyt kuitenkin vielä maltillisia ja tarkastelkaa kuusiaitaa; voisiko alimmaisia, maassa makaavia oksia poistaa kokonaan (ps. Jättäkää pieni pihkatappi) ? Tällöin päällä olevat oksat painuisivat alemmas ja olemus kaventuisi. Oksien lyhentäminen sen sijaan tekee päinvastaisen vaikutuksen; oksat nousevat ja olemus levenee. Jos katsotte kuitenkin oksien leikkaamisen olevan tarpeen, niin katsokaa jokin sopiva haara, josta leikkaamalla voitte "myötäillä" puun omaa kasvutapaa. Tällä tavalla itse leikkauskohdat jäävät helpommin huomaamattomiksi. Olkaa kuitenkin varovaisia, sillä paljaita, ruskeita kohtia jää hyvin helposti ja kuusiaidasta tulee pian ruman näköinen. Myös vuosikasvut kannattaa typistää minimiin (jättäkää jäljelle sentti tai pari), jotta leveys ei ainakaan lähivuosina nykyisestä kovin kasvaisi.

Oletteko miettineet uuden kuusiaidan istuttamista nykyisen kuusiaidan viereen, tontin sisäpuolelle? Asiaa kannattaisi harkita, mikäli tila tontillanne vain sen sallisi. Se ehtisi muutamien vuosien ajan juurtua, kasvaa ja komistua - ja olisi jo mukavassa mitassa, kun liian iso ja kenties ränsistynyt vanha kuusiaita pitäisi kaataa kokonaan pois. Kuusentaimet viihtyvät pienenä siinä isompien katveessa. Perustakaa huolella ja muistakaa kasvatusleikkaukset!

Lue lisää kuusiaidan leikkaamisestaArvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Vanhan kuusiaidan kaventaminen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kuusiaidan alustan kattaminen
Taloyhtiön, n.1,3 m:n korkuisen kuusiaidan alusta on pahoin heinittynyt. Nurmikkoa leikatessa on kuusiaidan alustaa siistitty trimmerillä ja näin ilmeisest...
Tuulta, pölyä ja vähän meluakin pitävä aita.
Pyörätie jyräsi 3metriä leveän ja 10 metriä korkean kuusiaidan ja tietenkin ilman korvausta.Nyt pitäisi saada jotain tilalle.Aita tulis...
Mikä vaivaa kuusiaitaamme
Vuosia sitten huomasin, että kuusiaidan alaosassa oli kolme runkoa, jotka pysyivät samanlaisina aivan kuin homeisina pitkään. Pensas e...
Kuusiaidan leikkaus
Kaipaisin neuvoja kuusiaidan leikkaamiseen; kuusiaitani taimet on istutettu 2 vuotta sitten enkä ole vielä kertaakaan leikannut niitä (en ole raaskinut). O...