Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 27.6.2022 15:50

Kysymys: Vanha japaninmarjakuusi kellastuu

Puutarhan hoitotyöt

Hei, pihallamme oleva yksittäinen, iso, ehkä n 70v, japaninmarjakuusen latva alkoi kellastumaan n 2 kesää sitten. Nyt sen latvassa on enää vähän neulasia ja nekin keltaisia. Vain alimmissa oksissa tänä keväänä uusia neulasia. Onkohan puulle enää mitään tehtävissä?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Valitettavasti kuulostaa siltä, että ne oksat, joiden neulaset ovat kellastuneet eivätkä ole tehneet uutta vuosikasvua, ovat kuolleet. Asian voi varmistaa leikkaamalla kuolleeksi arveltua oksaa. Jos kuoren alla oleva, ravinteita kuljettava nilakerros on vihreä, on oksassa vielä eloa. Toinen asia sitten on se, onko vaurio jo niin laaja, että puu ei silti jaksa enää uusia silmuja muodostaa.

Kaikki kuivat oksat kannattaa leikata pois. Sen jälkeen on helpommin nähtävissä, jäikö jäljelle niin paljon elävää kasvustoa, että puulle kannattaa antaa mahdollisuus kasvattaa uusia oksia. Tähän vaikuttaa toki myös alkuperäinen syy puun huonoon vointiin ja voidaanko tämä syy poistaa. Muutenhan on vaara, että vaurio vain leviää nyt elossa oleviin oksiin.

Puun huonovointisuuden syytä voi vain arvailla. Edellisillä kasvukausilla on ollut pitkiä, kuivia jaksoja jo parin aiemman vuoden aikana. Kun havupuu kasvukaudella kärsii kuivuudesta, sama kuivuus jatkuu talven tullen maan jäätyessä. Seurauksena ovat ruskistuneet oksat kevään tullen. Vaurio on siis mahdollisesti tapahtunut jo paljon ennen kuin oksat ovat ruskettuneet.

Jos kyseessä ovat kuivuuden aiheuttamat vauriot, reipas (mutta ei liioiteltu) kastelu koko kasvukauden ajan koko juuristoalueella, ja mahdollisesti pintamaan laadun parantaminen humuslisäyksellä saattavat auttaa marjakuusen elossa olevaa osaa selviytymään.

Kastelun tarpeen arvioiminen on joskus vaikeaa ja liikaakin voi kastella. Vinkkejä arviointiin löytyy artikkelistamme: https://muhevainen.fi/oppaat/kasteluopas/

 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Vanha japaninmarjakuusi kellastuu":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hoya Micrantha /posliinikukan hoito
Olen keräillyt posliinikukkia ja niitä on nyt seitsemän erillaista. Viime kuukausien aikana on Micrantha alkanut pudottaa lehtiään tosin vain yhd...
Punaherukan tauti
Mikä vaivaa punaherukkaa kun suurin osa sen marjoista kellastuu ja niiden pinnalla on pieniä nystyjä. Koskaan ennen en muista tällaista enkä ole...