Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 12.8.2013 9:42

Kysymys: Syysasterin härmä

Puutarhan hoitotyöt

Hei!
Mistä johtuu ja kuinka voin ehkäistä syysastereitani vaivaavaa härmää. Lehtiin ilmestyy joka vuosi harmaata peitettä ja kukinta jää vaisuksi. 

Kiitos vastauksesta!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Härmä on sienitauti, joka näkyy kasvien lehdillä harmaana pölynä ja haittaa kasvien yhteyttämistä (ja siten heikentää kasvua). Härmää esiintyy eniten lämpiminä kesinä. Härmäsienen itiöt vaativat itääkseen kosteita olosuhteita, mutta itiöiden leviämiseen vaaditaan kuiva, tuulinen päivä. Loppukesän säät ovat härmälle otolliset: Aurinkoisina päivinä härmäsienen itiöt leviävät tehokkaasti ja runsaan yökasteen aikana ne itävät ja kasvavat lehdillä.

Paras keino härmäntorjuntaan on ennaltaehkäisy. Kasvit istutetaan riittävän harvaan, jotta kasvusto kuivuisi nopeammin. Myös liika typpilannoitus altistaa kasveja härmälle, koska kasvi kasvaa nopeasti ja soluseinistä jää ohuita.

Merileväuutteella vahvistat kasvejasi ja typpeä vapautuu hitaammin luonnonlannoitteita käyttäessäsi. Jos härmää ilmaantuu kasvin lehdille, niin torjunta kannattaa aloittaa heti.Ympäristöystävällinen torjunta-aineine on mäntynestesaippua, josta tehdään 3 % liuos (30 ml/litra vettä). Kasvit ruiskutetaan tällä liuoksella kauttaaltaan. Torjunta on uusittava viikon välein useamman viikon ajan. Käyttäjiltämme tullut vinkki härmän torjuntaan puutarhassa on sekoittaa suihkepulloon teelusikallinen tai puolitoista ruokasoodaa sekä tippa astianpesuainetta - ja sumutella härmän vaivaamat kasvit tällä lioksella.

Härmäiset kasvinosat saa hävittää laittamalla ne toimivaan kompostiin. Tehokkainta kompostoituminen on lämpökompostorissa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Syysasterin härmä":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: