Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 16.10.2018 11:46

Kysymys: Sinisade

Puutarhan hoitotyöt

Hei!

olen ostanut sinisateen, mutta en saanut hoito ohjeita kuinka talvetan sen, voisitteko auttaa. Minulla on kaksi isompaa purkkia johon ajattelin laittaa sen, kumpi on parempi altakasteleva vai tavallinen? Onko hyvä aika vaihtaa isompaan ruukkuun kun vien sen kellariin? Kuinka hoidan sitä talletuksen ajan, eli pitääkö kastella vai eikö? Saako sitä kasvamaan pistokkaista jos saa niin kuinka. Minulla on 10vuotta vanha kultasade joka on kasvanut ulkona, kukkinut nyt  3vuotena, ja olen lisännyt sitä siemenestä, voiko sitä lisätä pistokkaista? Koska mahdollisesti uskallan alkaa pitää sinisadetta talvet ulkona? Asumme 2 alueella. Kiitos etukäteen tiedoista.

teidän aktiivi lukijanne

ps. Kiitos edellisistä neuvoista ja niksistä mitä olen saanut eivät koske sinisadetta.

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Sinisade (Wisteria sinensis) pitää läpäisevästä, hiekkapitoisesta, multavasta maasta; tuoreesta mutta ei märästä. Suosittelemme istuttamaan sen nyt tavalliseen, reilunkokoiseen ruukkuun, talvettamaan viileässä ja kastelemaan niukasti talven aikana (älä päästä kuivumaan. Mitä viileämpi sen niukempi kastelu). Jos/kun sinisateesi on voimakaskasvuinen, niin leikkaa sitä (hieman jo syksyllä) alkukeväällä niin että jokaiseen versoon jää noin 3 silmua. Wisteria kukkii noin 10 vuotiaana. Ulosistuttamista emme suosittele, sillä sinisateen menestyminen on mahdollista lähinnä Etelä-Suomen (I) lämpimillä ja suojaisilla paikoilla. Toki jos tontiltasi löytyy aurinkoinen ja suojaisa paikka, taimesi on kasvattanut jo vahvat juuret ja suojaat kasvuston huolella talveksi, niin saatat saadakin sen menemään talven yli. Wisterian pistokkaiden juurtumisen sanotaan olevan heikkoa ja hidasta, mutta ainakin joillakin käyttäjillämme sekin on onnistunut. Luehan lisää Keskustelupalstalta. Myös kultasateen pistokaslisäyksen sanotaan olevan vaikeaa - siemenlisäystä silläkin suositellaan. Kultasateestakin on oma ketjunsa Keskustelupalstalla.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Sinisade":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: