Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 30.8.2018 7:32

Kysymys: Saskatoonaita

Puutarhan hoitotyöt

Voinko leikata saskatoonaitani nyt. Aita on noin 5 ,metriä korkea. Leikkaisin vain vuosikasvannaisen pois. Leikkasin viimeksi huhtikuussa hsnkiaisen päältä. Olisiko parempi odottaa kevääseen ehkä hangelta paremmin ylettää.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Periaatteessa marjatuomipihlajaa eli saskatoonia leikataan vain harventamalla kasvustoa - eli poistamalla vanhempia oksia maata myöden. Paras aika leikkaamiselle on kevät; ennen silmujen avautumista. Samassa yhteydessä poistetaan talvivaurioita kärsineet, heikot, sairaat ja maahan lamoavat oksat. Tarvittaessa ilmavuutta parannetaan poistamalla pensaan keskiosissa kasvavia oksia.

Vanhaa (vähintään viisivuotiasta pensasta) aletaan siis nuorentaa poistamalla vanhimpia oksia vaikkapa joka kevät. Kun versojen ei anneta kasvaa 2–2,5 senttiä paksummiksi, niin pensas pysyy sopivamman korkuisena ja tuottaa runsaasti satoa joka kesä ainakin 30 vuoden ajan!

Mikäli haluat päästä harvennuspuuhiin vielä tämän vuoden puolella, niin odota ainakin pensaan tuleentumista eli sen valmistautumista talveen. Tällöin pensas on saanut varastoitua kaiken energian runkoon ja juuristoonsa ja on keväällä täysissä voimissa uuteen kasvuun.

Mikäli sadon väheneminen ei haittaa, niin toki voit madaltaa jäljelle jäävää kasvustoa myös versoja korkeutta lyhentämällä. Pääasiasiallinen leikkaustapa on kuitenkin tuo nuorentaminen eli vanhojen versojen poistaminen kokonaan.Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Saskatoonaita":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: