Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 17.8.2015 8:36

Kysymys: Rusakon aiheuttamat vahingot

Puutarhan hoitotyöt

Tänä kesänä rusakko on vieraillut pihallamme ahkeraan. Se on järsinyt nuoresta Pilvikirsikasta alimmat oksat ja muutaman sentin matkalta runkoakin, ei ympäri asti . Tänä kesänä istutetusta Hurmehappomarjasta se katkoi kaikki oksat n. puoleen väliin. Onko näistä tuhotöistä haittaa , kasvaako esim. Pilvikirsikkaan uusia oksia alaosaan, vai olisiko ne kuitenkin jossain vaiheessa pitänytkin leikata pois? Entä tuo vastaistutettu pensas, miten jäniksen tekemät "leikkaukset " siihen vaikuttaa?

Oulu, Suomi
Kysymyksiä: 8 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Periaatteessa ei varmaan ole haittaa, jos pilvikirsikan alimmat oksat on järsitty pois, jos niiden yläpuolella on kuitenkin riittävästi haaroja. Runko voi olla paljas vaikka 1,5 metriin niin hoitotyötkin ovat puun ympärillä myöhemmin helpompia (alimpia oksia voi siis haloutessaan aina poistaa runkoa myöten. Katso vain että leikkauspinta jää siistiksi eikä tappeja jää. Katso myös että rungossa ei ole repaleita ja siisti hieman tarvittaessa niin haavan parantaminen on puulla helpompaa.

Hurmehappomarja tuskin on moksiskaan versojensa lyhentymisestä; saattapa innostua juurruttuaan kasvattamaan voimakkaammin vuosikasvua. Pensas kestää vanhempana jopa alasleikkauksen muutaman vuoden välein. Toki voit tässäkin tapauksessa siistiä leikkauspinnat, jos ne näyttävät sitä tarvitsevan.Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Rusakon aiheuttamat vahingot":
Jäsenen J532528174 antama (18.8.2015 14:59) kommentti

Kiitos vastauksesta! 
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tuurenpihlajan katkaiseminen
Hei! Rusakon rungon ympäriinsä syömä tuurenpihlaja ei siitä toivu, mutta minkälainen siitä kasvaa, jos rung...
ei otsikkoa
Hei Rusakon syömä Tuurenpihlaja on nyt katkaistu syödyn osan alapuolelta ja jään odottamaan uutta kasvua runkoon. Otin talte...