Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 28.6.2011 12:7

Kysymys: Ruostetta ruusupensaassa

Puutarhan hoitotyöt

Olen istuttanut pihalleni useita torniolaisia aidanteeksi. Kasvu on honteloa, epätasaista eikä lainkaan sitä mitä odotin. Lisäksi kaikissa pensaissa on oransseja läiskiä, joita epäilen ruusuruosteeksi. Tuntuisi, että maaperässä on jotakin "häikkää" joka aikaansaa tällaiset reaktiot. Nyt ajattelin leikata ruusut alas ja siirtä ne toiseen paikkaan.
1) Seuraako ruoste mukana ja leviääkö se muihin lähellä oleviin kasveihin? Ruusuihin?
2) Mitä teen nykyiselle istutuspaikalle, johon ajattelin laittaa tuija-aidanteen? piha on ns. rintamamiesaikaa, eikä nurmikkoa ole pahemmin hoidettu. Lisäksi tuossa paikassa kasvaa syksyisin sieniä, joita en tunnista.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tornionlaaksonruusu on melko altis ruusuruosteelle, mutta tauti ei onneksi "seuraa mukana", jos poistat kaikki tautiset osat ja rapsutat pintamaan pois ennen siirtoa. Paikan vaihto saattaa auttaa myös mainitsemaasi honteloon kasvuun - kaipaisikohan kasvisi valoisampaan paikkaan? Laji on kyllä myös voimakaskasvuinen ja melko korkea, joten pitkää versoa varmasti tulee (voit halutessasi auttaa haaraantumista leikkaamalla latvoja). Voit ruusujen paikalle istuttaa huoletta tuija-aidanteen, mikäli olot ovat muuten niille sopivat. Sienien ilmestyminen pihanurmikolle on lajista riippumatta yleensä merkki kasvualustan liiasta kosteudesta tai ravinteiden epätasapainosta. Jotkut sienilajit voivat saada alkunsa myös kasvualustassa tai jopa sen alla olevasta lahoavasta materiaalista. Torjunta-ainetta sienien hävittämiseksi nurmikolta ei ole, mutta tilanne paranee nurmikon hyvinvoinnista huolehtimalla (kalkitus ja lannoitus).

* * * * *

Ruusuruosteet ovat yleisiä monissa pensasruusuissa ja luonnonlajeissakin. Sienen helmi-itiöaste näkyy lehdillä pieninä pisteinä, sekä varsissa ja kiulukoissa oranssinpunaisina, pitkulaisina muodostumina. Oranssinkeltaiset kesä-ja mustat talvi-itiöpesäkkeet ovat lehtien alapinnoilla pieninä pisteinä.

Ruusunruosteen torjunta on vaikeaa; tautiset osat on poistettava ja hävitettävä tarkoin, sillä ruosteen itiöt voivat helposti levitä myös lähiympäristön yksilöihin (kuivina kausina jopa yökasteen mukana). Keväällä tautisen ruusun juurella oleva maanpinta kannattaa peittää parin sentin paksuisella turvekerroksella, mikä vähentää edellisenä syksynä irronneiden talvi-itiöiden itämistä.

Ruiskutukset tulevat tuskin pihapuutarhassa kysymykseen, sillä niitä pitäisi tehdä jatkuvasti 10-14 päivän välein. Kotikonstina voi ruusuruostetta vastaan kokeilla sananjalkakeitettä; keitä 1 kg pilkottuja sananjalkoja 10 litrassa vettä, jäähdytä, siivilöi ja ruiskuta.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Ruostetta ruusupensaassa":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Herukoiden sienitaudit
Mistä johtuu puna-ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisko olla syynä puuhakekäytäv&a...
Ruoste tarhasalkoruusussa
Istuin viikko sitten tarhasalkoruusuja puutarhaan ja tänään löysin muutamasta ruostetta, otin kaikki lehdet pois joissa oli n&auml...