Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 22.8.2013 14:10

Kysymys: Rikkikääpä

Puutarhan hoitotyöt

Pihassani on kaksi päärynäpuuta joista toiseen on pesiytynyt sieni, luultavimmin rikkikääpä kahteen ryppääseen, suurempi lähes maantasalla, pienempi polvenkorkeudella. Onko puun kaataminen ainoa vaihtoehto? Puussa on hyvin hedelmiä, ja se muutaman metrin korkuisena se on hyvä näkösuoja, mutta toisaalta ei sienitauti puulle hyväksi voi olla. Voiko se levitä muihin kasveihin, varsinkin toiseen puuhun?

Kiitos vastauksestaRikkikaapa

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Voimakkaan keltaisena kuvan kääpä tosiaan vaikuttaa yksivuotiselta rikkikäävältä. Se vaivaa usein vanhoja tammia ja hopeapajuja, mutta on tavattu myös muilla lajeilla.

Rikkikääpä on tosiaan yksivuotinen, joten itiöemä putoaa pois syksyllä, mutta rihmasto tosiaan säilyy puun sisällä lahottaen sitä hitaasti mutta varmasti. Päärynäpuun puuaines on kuitenkin melko kovaa, joten se kestää vielä melko pitkälle menneenkin lahovian kanssa. Jos kuitenkin on vaarana, että puu saattaisi kaatuessaan vahingoittaa ihmisiä tai rakenteita, niin jossain vaiheessa sen poistaminen tulee eteen.

Sienen itiöt saattavat levitä toki myös muihin alueen puihin. Terve ja hyvin ilmava kasvusto ei kuitenkaan sienivaarassa ole, vaan itiöt edellyttävät aina jollakin tavalla vahingoittunutta osaa, jonka kimppuun käydä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Rikkikääpä":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: