Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 28.4.2014 10:25

Kysymys: Rikkakasvipelto nurmikentäksi?

Puutarhan hoitotyöt

Hei,

Olemme vähän aikaa sitten ostaneet omakotitalon, jossa iso rinnetontti. Tasoja on 3. Alintaso tontista on ostittain metsää ja osittain arvioilta 3000m2 alueelta heinittynyttä vapaasti kasvanutta rikkaruohopeltoa. Haluaisimme tehdä siitä nurmikentän. Alue rajoittuu peltoon. Siinä on tällä hetkellä korkeaa heinää, juolavehnää, kasilan näköistä, koiranputkia, nokkosta...kaikkien muiden rikkakasvien lisäksi.

Miten tämän kanssa tulisi edetä, jotta saamme alueen nurmikoksi? Meillä on mahdollista saada perhetuttu kyntämään alue. Onko tämä hyvä ratkaisu? Olen lukenut, että on olemassa kangasta joka estää rikkakasvit vai jos alueen kyntö riittää sekä onnistuu niin voiko siihen suoraan istuttaa nurmikon ilman, että rikkakasvit kasvavat nurmen läpi? Kankaan ostaminen tuon kokoiselle alueelle kuulostaa kalliilta operaatiolta + multa.

Ihanaa että on tällaisia paikkoja mistä kysyä apua :)
Olen itse innokas aloitteleva puutarhuri. Piha on todella kaunis ja ideoita riittää sen toteuttamiseksi kun vain osaisi sen teknisen puolen.

Kiitos jo etukäteen vastauksestanne,
Aurinkoisin ja ystvällisin terveisin,
Christina

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Hienoa että voimme olla avuksi! Puutarha.netistä löytyy apua ja tietoa kaikkeen pihaan rakentamiseen ja hoitamiseen - niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin. Hakutoimintoa käyttämällä pääset käsiksi aivan valtavaan ja monipuoliseen artikkelimateriaaliimme... ja mm. keskustelupalstalla löytyy juttua varmasti aivan kaikesta aiheesta!

Tuonne rikkakasvipeltonne tulisi tosiaan jyrsiä kauttaaltaan, tuoda uutta multaa, tiivistää ja kylvää uusi nurmikko; eli sinne tulisi perustaa uusi nurmikko alusta alkaen. Osa rikkakasveista yrittää varmasti kasvaa juurenpätkistä ja "nostaa päätään" myöhemmin, mutta säännöllisellä nurmikonleikkuulla ja vahvalla, hyvinkasvavalla nurmikolla ne pidetään kurissa.

Jos ette lisää nurmikkoa kaipaa, niin toinen vaihtoehto olisi kääntää ja köyhdyttää alapihan aluetta - ja kylvää sinne niitty!Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Rikkakasvipelto nurmikentäksi?":
Jäsenen J531867928 antama (28.4.2014 15:6) kommentti

Kiitos valtavasti näin nopeasta vastauksestanne. Minulla oli tosiaan hieman mielessä tuo niitty idea  ainakin pienenä alueena, jos uskallan ja osaan vain toteuttaa sen. Kiitos kun innostit siihen lisää. Olen nimittäin myös innokas valokuvaamaan luontoa ja tahtoisin tuoda pihalle kasveja houkuttelemaan perhosia. Tähän asti olen vain muiden niityillä ja tienvarsilla toteuttanut tätä. Olisi mahtava saada houkuteltua niitä omalle pihalle. Niitty olisi varmasti hyvä tähän. Tontin kokonaiskoko on 9000m2 eli lääniä riittää. Nyt siitä aletaan pala palalta muodostamaan ihanaa puutarhaa :)  Semmoinen katekangas on kuitenkin varmasti turha näin isolle alueelle? tulisi maksamaan valtavasti huomaan.  Aurinkoista kesänodotusta teille kaikille!ChristinaJäsenen päätoimittaja antama (5.5.2014 13:8) kommentti

Katekangasta käytetään estämään rikkaruohottumista esimerkiksi pensas- tai havukasviryhmissä, taimien ympärillä. Nurmi- ja niittyalueilla sitä ei ole järkevääkään käyttää.Hyödynnä ihmeessä alapihasi niittykukkien kasvattamiseen! Tärkeintä on silloin saada köyhdytettyä kasvualustaa lisäämällä sinne hiekkaa. Valitse paikan kasvuoloihin sopiva valmissekoitus, niin saat lajirunsasta kukintaa. Jos tarvitset lisää tietoa lajikkeista, seoksista tai niityn perustamisesta, niin tutustu Suomen Niittysiemenen sivuihin - tai kysy suoraan marita.kuikka@suomenniittysiemen.fi
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: