Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 31.3.2014 19:56

Kysymys: Pusikosta löytynyt koristeomenapuu

Puutarhan hoitotyöt

HArvesin syreenipusikko ja tuomi pois tontilta. Kaiken keskeltä löytyi koristeomenapuu.
Omenapuu on ollut ja kasvanut ilmeisesti valoa kohti, joten se on noin kuusimetriä pitkä, ja muutama oksa vain latvassa. Paksuutta sillä on n30-40mm, joten melkoisen hontelo ruoska. Tuin sen väliaikaisesti ja oli melko työlästä homma sada moista narua pysymään pystyssä, ja latva nuokkuu edeleen, varsinkin kun siihen tulee omenoita.

Mitähän tuolle pitäisi tehdä. Ilman tukea latva taipuu maahan asti, juurakkoisen maaperän vuoksi on vaikeaa pitkää tolppaakaan laittaa ja onhan siellä koristeomenapuunkin juuret. Voiko tuon katkaista?
Tammela, 
Kysymyksiä: 38 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Villiintyneestä puutarhasta voi tehdä mukavia löytöjä! Mikähän koristeomenapuu mahtaa olla kyseessä? Onko se tilantahtauden takia kasvanut tuollaiseksi piiskaksi vai onkohan kyseessä jokin ballerinaomenapuu; ken tietää.

Jos rungon halkaisija on noin pieni, niin voisit ainakin aluksi katkaista sen latvan. Leikkauskorkeuden voit katsoa sellaiseksi, että haavapinnan halkaisija on pienempi kuin 2 €:n kolikko (siisti, terävä leikkauspinta - pitäisi parantua vielä hyvin). Latvan katkaisu yllyttää varren silmuja heräilemään ja piiskaa haarantumaan. Parantuneet valo-olosuhteet sekä lannoitus/kalkitus auttavat puuta vahvistumaan.

Periaatteessa tukeminen ei leikkauksen jälkeen ole niin tarpeellista, koska kyseessä on jo paikoilleen juurtunut puu. Pieni tuulenvire saa vain hentoa puuta vahvistumaan. Jos paikka on kuitenkin kovin altis tuulelle, niin tukeminen toki on tarpeellista suoran kasvun varmistamiseksi.

Muistathan suojata puun talveksi; nyt se on kovin suojaamaton talttaihampaiden ym. vierailuille.Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Pusikosta löytynyt koristeomenapuu":
Jäsenen kappalainenL-häme antama (1.4.2014 18:16) kommentti

Lajiketta en tiedä, omenat olivat pieniä ja ainakin minusta syömäkelvottomia. Tuhansista kuvista löysin yhden harhalaukauksen johon osunut omenoita. Tilaa tuolla ei ole ollut, sillä ympärillä noin kolme metriä syreenia ja tuomia
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vanhan puutarhan ensitoimet
Hei!Olemme mieheni kanssa ostaneet vanhan talon ja tontin, ja tämän mukana tulee ihana, mutta aika räjähtänyt puutarha, jota ei ole hoidettu pitk...
Omenapuun lehdissä punaista nukkaa
Hei,meillä on pihassa koristeomenapuu, joka ei kukkinut ja nyt lehdissä on huomattava määrä punaista nukkaa. Onko kysessä jokin punkki? Osti...