Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 22.9.2023 9:27

Kysymys: Pilvikirsikka taipui maata myöten

Puutarhan hoitotyöt

Moikka

Pihallani kasvaa kohopenkissä n.10m pilvikirsikka. Runko n. 10cm paksu. Yhtäkkiä n.2vko sitten puu oli taipunut maata myöten. Juuret eivät ollleet kaivautuneet maasta eikä runko myöskään poikki. Puu on täysin vehreä ja hyvävointinen. Nostin puun tukikeppien varaan, mutta tuuli meinaa sen saada kumoon uudestaan. Mistä moinen ilmiö, onko puuta järkevää enää pitää pystyssä tai voiko enää edes tuosta pärjätä "omin"keinoin?

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Pilvikirsikka on luultavasti taipunut tuulen voimasta. Ihan yksittäinen myrskypuuskakin voi joskus saada puut kumartamaan maahan asti. Samaan tapaan taipuneita, nuoria puita voi nähdä metsissä ja joskus teiden varsilla.

Tämä puu lienee vielä aika nuori korkeudestaan huolimatta, koska paksuutta ei ole kertynyt kymmentä senttiä enempää. Se on ollut elastinen eikä taipuminen ole muuten sitä vaurioittanut.

Joskus puun heiveröisyys johtuu kasvuolosuhteista. Jos puulla on aiemmin ollut tuulensuojaa, esimerkiksi muuta puustoa, jotka on sittemmin poistettu, ei sen ole tarvinnut huolehtia tanakkuuden kehittämisestä. Altistuessaan tuulen voimalle se joutuu taipumaan. Tai kenties puu on joutunut tavoittelemaan valoa ja kurkotellut siksi taivaisiin. Korkeutta on siinä tapauksessa voinut tulla tanakkuuden kustannuksella.

Kymmenmetristä puuta voi olla vaikaa tukea riittävästi. Jos taipumiskohta on alhaalla, sitä voi yrittää kolmen tukevan seipään avulla. Ne pitää painaa syvälle kiinteään maahan n. 50 cm:n päähän rungosta ja kiinnittää puu niihin tukevilla sidoksilla. Latvuksen pitää päästä heilumaan, sillä siten puu kasvattaa vahvuutta. Ylös asti kiinni sidottuna latvus ei pääse heilumaan eikä se tukevoidu vaan tarvitsee tukikeppiä aina. Yksi sidontatapa löytyy täältä

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Pilvikirsikka taipui maata myöten":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: