Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 21.10.2011 9:35

Kysymys: Nuoren magnolian talvisuojaus?

Puutarhan hoitotyöt

Istutin vuosi sitten magnolia "Susanin" pihallemme. Oikeastaan hämmästyksekseni syksyllä istutettu arka taimi selvisi hyvin talven yli, ja kasvoi nyt kuluneen kesän mittaan kivasti. Miten auttaisin sitä selviämään tulevasta talvesta? Pitääkö/voiko kasvia suojata jotenkin, miten ja missä vaiheessa? Ohjeen mukaan se voi I ja II -vyöhykkeillä talvehtia myös maassa, kuten tekikin.
Kysymyksiä: 3 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Magnolia liliiflora ´Susan´ vaatii hyvän talvisuojauksen tai siirtämisen kellariin talven ajaksi. Se on talvenarka (etenkin nuput ovat herkkiä paleltumaan) ja menestynyt kohtalaisesti Suomessa oikeastaan vain 1a -vyöhykkeellä. Se on kuitenkin erittäin kaunis kasvi - ja palkitsee huolenpitosi upealla kukinnallaan. Talvisuojaus: Peitä kasvin juurialue hakkeella/talviturpeella/hiekkamultaseoksella ja aseta tukikehikko/verkko kasvin ympärille. Maan jäädyttyä voit suojata magnolian vielä pakkaspeitteellä sekä havunoksilla. Keväällä voit hieman avata talvipeitettä ilmankierron parantamiseksi, mutta poista suojat vasta viimeisten yöhallojen jälkeen. Magnoliasta yleisesti: Magnoliat ovat kesävihreitä tai ikivihreitä puita ja pensaita (meillä menestyvät lajit ovat kesävihreitä). Suuret kukat yksittäin oksien kärjissä. Kukkivat aikaisin keväällä lehdettömänä tai alkukesällä lehdekkäänä. Silmusuomut nukkakarvaisia. Käpymäiset hedelmystöt. Eläviä fossiileja yli 100 milj. vuoden takaa. Juuristo on pinnallinen ja herkästi vaurioituva - eivätkä magnoliat siedä kuivuutta. Kasvupaikka suojainen, Au-Pv, tuore, runsasravinteinen, läpäisevä, vähäkalkkinen, runsasmultainen. Susan -lajike on yksi kauneimmista magnolioistamme. Se on pieni- tai keskikokoinen pensas, joka kukkii maljamaisin, purppuranpunaisin kukin lehtien puhkeamisen aikaan toukokuusta lähtien. Kukkii pitkään, jopa useita viikkoja. Pystykasvuinen. Sopii mainiosti myös ruukussa kasvatettavaksi. Kokeilun arvoinen kasvi! Magnoliasta keskustellaan myös Puutarha.netin keskustelupalstalla. Linkistä pääset lukemaan aiheesta lisää:

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Nuoren magnolian talvisuojaus?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Viinirypäleen leikkaaminen (lajike pun.Zilga)
Minulla kasvaa eteläterassilla kaksi Zilga-viinirypälettä, joista toinen teki kesällä kolme isoa terttua makeita rypäleitä. En ole toht...
Vandalismia Vandaalla
Keskellä päivää joku/jotkut kävi repimässä nuoren jalopähkinän latvaoksat. Runko jäi ehjäksi. Lähemmäksi...
Saako lehmuksen alkuun pistokkaasta?
Tapasin keskellä Osloa nuoren pehmeälehtisen ja 'monivihreän' lehmuksen. Tarkkaa tietoa ei puusta enempää ole kuin että on lehdilt&#...