Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 15.1.2015 11:47

Kysymys: Nostetaanko pihlajaa?

Puutarhan hoitotyöt

Istutin viime syksynä pihlajan autopihalle aidan viereen, johon tehtiin kapea (leveys 50-60 cm, pituus 3-4 m) istutusallas kyllästetystä puusta. Sitten loppusyksystä autopihaan tuotiin lisää mursketta, ja allas jäi kymmenen senttiä murskeen alapuolelle, jotta kaadot saatiin kuntoon.

Nostanko montussa olevan pihlajan ylemmäs, vaikka se olisi ehtinyt jo lähteä juurtumaan vai jätetäänkö se paikoilleen? Puun ympärillä tai vieressä olevat perennat on kuitenkin varmaan nostettava ja lisättävä multaa. Ovat ruman näköisiä kuopassaan ja ehkä liian märässä.
Hämeenlinna, 
Kysymyksiä: 11 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Voit huoletta perustaa uudelleen koko istutusryhmän ja se on suorastaan aivan välttämätöntäkin. Maa on talven aikana varmasti vielä painunutkin, joten perennat ja pihlaja olisivat kasvukauden alkaessa todella "altaassa".

Kun siis kevät koittaa, niin hanki uutta kasvualustaa työmaasi viereen ja ala jälleen lapiohommiin. Siirrä varovasti niin puu kuin perennatkin juuripaakkuineen hetkeksi sivuun ja perusta koko istutusryhmä uudelleen - kunnon kummulle. Kastele hyvin. Eivät ne itse asiassa edes huomaa tapahtunutta, kun kasvukausi saa ne kunnolla valtaansa!

Vastaus jatkokysymykseen:

Kerroksellisuus on aina hyvä ajatus. Mikähän lajike kirsikkaluumusi mahtaa olla? Kometa -lajikkeen kasvutapa on kovin pensasmainen ja riippaoksainen, joten se vaatii tilaa ympärilleen ja jää matalammaksi; vaatien nuorena, satoa tuottaessaan jopa tukemista. Jos puusi on tämä, niin saat pitää pallohortensiasi leikkaamalla melko matalana (ei hätää, kestävät vaikka vuosittaisen alasleikkauksen) ja jättää tilaa puun ympärille vähän enemmän. Muut lajikkeet voi varsinkin hienovaraisesti kasvua ohjaamalla saada paremmin puumaiseksi, jolloin tavoiteltu kerroksellisuus tulee selkeämmäksi, pallohortensiat voi puun sivuilla istuttaa hieman lähemmäs toisiaan ja antaa vapaammin kasvaa kookkaammiksi. Pallohortensiathan kasvavat noin metrin korkuiseksi ja levyiseksi pensaaksi.

Luumu on jo päässyt hyvin juurtumisen alkuun ja kasvattanut juuriaan varmastikin syvemmälle maahan. Perusta uusi istutuskuoppa niin, että taimi jää noin 70/80 cm päähän luumusta, kitke ylimääräiset ruohontupsut ja kata koko istutus yhtenäiseksi, helppohoitoiseksi alueeksi.

Muistathan, että kumivuodon takia luumujen hoitoleikkaukst tehdään syksyllä tai hyvin aikaisin keväällä ennen nestevirtausten alkamista (samalla kun napsii paleltuneet latvat pallohortensiasta). Typpivoittoinen lannoitus varovaisesti keväällä (heikentää puun talvenkestoa) ja sitten elo-syyskuulla syyslannoite. Hyvä suojata jäniksilta ja myyriltä. Pallohortensiat eivät kalkitusta kaipaa, eikä sitä luumujenkaan takia juuri tarvitse tehdä.Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Nostetaanko pihlajaa?":
Jäsenen Aarnisaarni antama (15.1.2015 19:29) kommentti

Kiitos kovasti vastauksesta! Nyt ei tarvitse miettiä, miten tekisi.Toinen vielä perään: Voinko istuttaa elokuussa 2011 istutetun kirsikkaluumupuun lähettyville pallohortensian tai kaksi? Ajatuksenani oli kerroksellisuus. Samalla tukkisin aukon kasviaidassa naapuriin. Sopivatko nämä kasvit yhteen ja kuinka lähelle luumua voi istuttaa, jos voi? Kärsiikö luumu? Tällä hetkellä se on vain katteen ja nurmikon ympäröimä.Jäsenen Aarnisaarni antama (22.1.2015 19:59) kommentti

Kaunis kiitos!
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kukkaniityn perustaminen ja hoito
Voiko puolivarjoiseen paikkaan perustaa kukkaniityn? Perustaisin kukkaniityn rinteeseen joka on ehkä noin 50-60 neliötä. voisiko teidän jäsentuku...
Mikä pihlajan sairaus on levinnyt ainakin etelä-suomeen?
Kyseessä on jokin home tai virus, joka pilaa mustiksi pihlajan lehdet ja marjat jo ennen ruskaa.Voiko Tätä torjua jotenkin tai lääkitä? Onko...
Vanhojen pihlajien hoito?
Hei! Muutimme kolmisen vuotta sitten nykyiseen kotiimme ja tonttiamme reunustaa mukava jono pihlajia. Eivätkä ole aivan nuoria enään....