Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 1.9.2011 20:20

Kysymys: Miten talvetan ruukkuruusut?

Puutarhan hoitotyöt

Minulla on muutama isoon ruukkuun istutettu jaloruusu. Miten saan ne parhaiten säilymään talven yli? Kellaria eikä kasvihuonetta minulla ei ole käytettävissä, viileä, suht valoisa autotalli ja hämärämpi, hieman lämpimämpi (reilusti alle huonelämpötilan) varasto olisivat vaihtoehdot. Pitääkö kastella/sumuttaa?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Etköhän sinä ruususi saa talven yli kestämään molemmissa paikoissa. Periaatteessa ruusun talvetus onnistuu parhaiten pimeässä ja viileässä (0-10 ®C) paikassa - esimerkiksi juuri autotallissa tai kellarissa. Multa pidetään kuivahkona (kastelu tarvittaessa), sumutusta ei tarvita. Jotkut ovat talvettaneet ruusunsa myös maahan haudattuina! Kasvi kyllä tietää, milloin kevät on tullut, joten ruusun kasvuunlähtö saattaa yllättää. Siksi talvetettavia kasveja kannattaa tarkkailla (sitä useammin mitä lämpimämpi/valoisampi säilytyspaikka on) ja leikata, lisätä kastelua ja tuoda valoon heti, kun kasvu alkaa. Kevään edistyessä ruusua voi sitten pikku hiljaa taas totutella ulkoilmaan. Ruusut istutus- ja hoitoleikataan varhain keväällä huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista. Latvaan jätetään 4-8 vahvinta versoa, jotka lyhennetään noin 20 cm pituisiksi. Parin kasvuvuoden jälkeen ne kannattaa istuttaa uudelleen; karista vanhaa multaa pois, typistä pitkiä ja ruukun pohjalle kiertyneitä juuria ja lisää uutta multaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Miten talvetan ruukkuruusut?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tuija
Hei miten talvetan ruukkuun istutetun tuijan?Entä säilyykö mansikka talven parvekelaatikossa?...
Harvinaiset kannat
Sain elokuussa muutaman harvinaisen kannan mukulan, jotka istutin samantien ruukkuihin. Lähtivät hyvin kasvamaan, ja nyt on ongelma, kun en tied&aum...