Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 7.6.2022 18:6

Kysymys: Maanpeittokasvi?

Puutarhan hoitotyöt

Hei! 

Olen tekemässä rivitalon pihan muutostöitä ja meillä on jostain tullut nurmikolle matala kasvi, joka leviää versoilla maata pitkin, pitäisikö poistaa koko nurmialue, sitä on n. 2 neliötä, vai annetaanko sen vain levitä? Kasvi tuli 2 vuotta sitten kukkien sekaan.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Nurmialueella kasvava kasvi on luultavasti vuohenkello, Campanula rapunculoides. Kuvassa sen nuoret lehdet ovat pieniä ja kasvusto pysyy matalana nurmen leikkaamisen takia. Se on sitkeä ja sopeutuvainen kasvi, joka leviää innokkaasti suikertavan juurakkonsa avulla ja myös siementämällä, mikäli se saa kukkia. Jos vuohenkello saa kasvaa vapaasti, se kasvattaa suuremmat lehdet ja kasvaa 30-90 cm korkeaksi ja kukkii viehättävin sinisin kellokukin, jotka asettuvat kukkavanaan toispuoleisesti.

Jos haluatte päästä vuohenkellosta eroon, pitää pintamaa poistaa koko juurakon syvyydeltä. Se voi silti olla hankala poistettava, sillä se leviää helposti juurenpätkistä tai maassa jo olevista siemenistä. Nurmialueella se pysyy jollain lailla kurissa leikkaamisen avulla, mutta vie toki elintilaa nurmiheinältä. Levitessään pensaiden alle ja kukkapenkeihin se valloittaa itselleen elintilaa, ellei sitä säännällisesti kitketä ja näin näivetetä sen elinvoimaa pikku hiljaa. 

Vuohenkelloa käytetään myös koristekasvina. Kukkapenkissä sen leviämistä kannattaa rajoittaa istuttamalla se juurimaton avulla rajatulle alueelle ja katkaisemalla kukkavanat kukinnan jälkeen ennen kuin siemenet kypsyvät.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Maanpeittokasvi?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Maanpeittokasvi varjoon
Maanpeittokasvi varjoisaan paikkaan, kriikunapuun ja terijoen salavan seuraksi, rikkaruohojen tilalle, mitä suosittelette?...
mikä kasvi?
Mikä kasvi? Maanpeittokasvi mökkipolulla....
Kivituhkaan istuttaminen
Hei, menestyykö kivituhkassa jokin esim maanpeittokasvi tms? Mietin kun kerran rikkaruohotkin siinä kasvavat.....