Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 19.1.2024 12:6

Kysymys: Kynäkatajan siirto

Puutarhan hoitotyöt

Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Kynäkatajan kasvupaikka ei varmaankaan ole ollut ideaalinen, jos kasvu on ollut kituliasta ja oksia kuivuu. Siirto voi parantaa sen oloja ja vointia, mutta jos kataja on jo kovin heikentynyt, siirto saattaa olla sille kohtalokas.
 
Ryhdy siirtoon heti, kun maa on sulanut, jotta puu on vielä varmasti lepotilassa. Silloin se kestää siirron parhaiten. Jos siirtoon ryhdytään vasta kasvun alettua, ennuste siirron onnistumiselle on huono, sillä lepotilainen puu kohdistaa voimansa paremmin juurtumiseen, kun osaa voimista ei tarvitse kohdistaa kasvuun. Keväällä tehtävä siirto on puulle kuitenkin aina suurempi riski kuin syksyllä tehtävä siirto, sillä juurtumiseen keskittyvä aika jää lyhyeksi. 

Juuristoa pitäisi saada säilymään siirrossa mahdollisimman paljon. Tavoitteena on muotoilla juuripaakku ja saada se nostettua kokonaisena, jotta sen sisällä olevia juuria häiritään mahdollisimman vähän. Puulle on rasite jo sekin, että osa juuristosta väistämättä katkeaa nostossa. Paakun kokoa voi alkaa etsiä kaivamalla ainakin 30 cm syvää ojaa puun juuriston ympärille. Etäisyys rungosta riippuu puun koosta, mutta kannattaa aloittaa esim. latvuston ulkolaidalta. Jos katajan juuristoa ei kaivuukohdassa näy, voi paakkua varovasti pienentää, kunnes juuret tulevat vastaan. Myös paakun alta kaivetaan niin paljon kuin mahdollista, jotta juuria saadaan lapiolla iskettyä siististi katki eikä jouduta liikaa repimään puuta irti. Paakun muodon olisi hyvä olla mieluummin matala ja leveä kuin kapea ja syvä.
 
Jos paakku on iso, pujottele sen ympärille liina tai pressu, josta vetämällä paakun nosto ja siirto on helpompaa. Pelkästään rungosta nostamalla puun kuori saattaa vahingoittua. Tasoittele veitsellä mahdolliset juurten katkeamisesta johtuneet rosoisuudet, sillä siistit leikkauspinnat paranevat parhaiten.
 
Suojaa paakku ja oksat auringolta ja kuivumiselta ja istuta puu uudelleen heti. Uusi istutuskuoppa kannattaakin kaivaa ja valmistella etukäteen. Kastele hyvin koko paakun syvyydeltä äläkä lannoita. Uutta, ravinteikasta multaa kannattaa toki istutuksessa käyttää. Siirretty kataja ei kestä kuivuutta, joten huolehdi jatkokastelusta runsaalla vedellä. Annan maan kuitenkin jonkin verran kuivahtaa kastelukertojen välillä, jotta juuristo ei ole jatkuvasti litimärkänä.
 
T. Muhevaisen vastaustiimi
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Kynäkatajan siirto":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kivikkoryhmä kannon päälle
tontiltamme kaadettiin iso koivu ajattelimme jos vois antaa kannon olla kivien alla ja se saisi rauhassa lahota ei haluttais ottaa kantojyrsintä lahottaminen kemikaa...
Mikä Espanjassa kasvava puu
Minua kiinnostaisi tietää, mitä puita kotikadullamme kasvaa, mutta valitettavasti en saa kuvia siirrettyä tänne... Onkohan sivustoillanne jokin t...
kevätatsalea
Minulla oli kaksi kevätatsaleaa josta toinen kuoli jäljelläoleva on elämän ja kuoleman rajalla korkeutta sillä on 40...