Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 19.10.2016 12:3

Kysymys: Kylmänarkojen pikkupuiden talvehtiminen: kylmä valoisa veranta vai pimeä, lämpimämpi hillokellari?

Puutarhan hoitotyöt

Kumpi on parempi paikka talvettaa ruukussa kasvavat Hakuropaju ja Neidonhiuspuu: rintamamiestalon kylmä veranta, jossa on paljon ikkunoita ja lämpötila pysyy plussan puolella tai pienellä pakkasella, mutta laskee kovilla -20 asteen pakkasilla max. -10 pakkasasteeseen, vai ikkunaton, pimeä hillokellari, jossa lämpötila pysyy 5-10 lämpöasteen paikkeilla koko talven.

Kiitos avusta!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hakuropaju (Salix integra ´Hakuro-nishiki´) saattaa Etelä-Suomessa talvehtia suojaisissa paikoissa ulkonakin, mutta talvetusta sisätiloissa suositellaan. (I-II). Neidonhiuspuu eli ginkgo (Ginkgo biloba) on selvinnyt talvista aivan eteläisimmässä Suomessa, I -vyöhykkeellä, mutta varmimmin se talvehtii viileässä, valoisassa varastossa. Sen voi myös kaivaa maahan talven ajaksi. Periaatteessa voit talvettaa kasvisi siis kummassa paikassa vain, mutta kallistuisimme verannan kannalle. Suojapeitteen voi kovilla pakkasilla ottaa käyttöön.

Kertauksena vielä vinkit kasvien talvetukseen:

1. Tuo kasvit sisälle mahdollisimman myöhään - ja vie ulos mahdollisimman aikaisin. Sisätilat ei ole kasveille luonnollinen ympäristö ja ne viihtyvätkin ulkona paremmin.
2. Siisti kasvit. Poista kuolleet ja kuihtuneet lehdet ja oksat. Tarkista kasvi tuholaisten varalta ja torju ne tarvittaessa. Puhdista kasvi muutenkin.
3. Valitse talvetuspaikka. Ainavihannat kasvit tarvitsevat valoa, mutta lehtensä pudottavat voi laittaa pimeään. Mitä lämpimämpi talvetuspaikka, sitä enemmän kasvi tarvitsee valoa. Välimerelliset kasvit viihtyvät parhaiten valossa ja 10-12 asteen lämmössä (estä kuivuminen niukasti kastelemalla). Trooppiset kasvit tarvitsevat valoisan paikan ja 10-22 asteen lämpötilan (pidä multa kosteana mutta vältä seisovaa märkyyttä). Talvetuspaikan tulee myös olla puhdas.
4. Huolehdi myös talven aikana. Älä päästä kasvia kuivumaan. Tarkista kasvit säännöllisesti myös tuholaisten varalta tammikuun lopulta alkaen(kirvat ja punkit alkavat heräilemään silloin). Talvetettavia kasveja ei saa altistaa myöskään liian suurille lämpötilan vaihteluille tai viedä liian aikaisin ulos.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Kylmänarkojen pikkupuiden talvehtiminen: kylmä valoisa veranta vai pimeä, lämpimämpi hillokellari?":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Miten talvetan ruukkuruusut?
Minulla on muutama isoon ruukkuun istutettu jaloruusu. Miten saan ne parhaiten säilymään talven yli? Kellaria eikä kasvihuonetta minulla ei ole kä...