Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 14.9.2015 19:13

Kysymys: Kurjenmiekka

Puutarhan hoitotyöt

Hei, voiko ja pitääkö Kurjenmiekan kellastuneet lehdet leikata syksyllä vai jättää ne sikseen? Olen leikannut heti kukinnan jälkeen varret poikki itse kukista, mutta vihreät ja toiset osittain kuihtuneet ja kellastuneet lehdet näyttävät rumilta. Kasvavatko ne kuitenkin takaisin keväällä, jos niitä leikataan?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Monivuotiset, ruohovartiset kasvit eli perennat (joihin kurjenmiekkakin kuuluu) kasvattavat juuristostaan joka vuosi uutta kasvua, vaikka osa kasveista säilyttää myös vanhaa kasvustoa vihreänä talven yli. Elossa olevan, vihreän kasvuston poistaminen merkitsee kuitenkin aina lehtiin varastoitujen ravinteiden haaskaamista, mikä on otettava huomioon lannoituksessa. Myös kasvuunlähtö ja kukinta voivat alasleikatuilla kasveilla viivästyä. Selvästi kellastuneet ja kuihtuneet kasvinosat voi kuitenkin aina täysin huoletta poistaa. Suosittelemme kurjenmiekankin kanssa harkittua siistimistä.

Katso kurjenmiekat Kasvikortistossa Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Kurjenmiekka":
Jäsenen Raksatytto antama (15.9.2015 11:10) kommentti

Hyvä tietää nuo Kurjenmiekasta, joita täällä etelä-Ranskassa kasvaa paljon ja kukinta tapahtuu jossain vaiheessa toukokuussa. Talvet täällä ovat kylmiä, mutta silti pärjäävät, eikä niitä hoideta talvikuntoon missään vaiheessa. Onko hyvä kuitenkin katkaista kukinnan jälkeen varret pois? Kiitos nopasta vastauksesta.Jäsenen päätoimittaja antama (16.9.2015 8:59) kommentti

Jos leikkaat kukkavarren pois kukinnan jälkeen, niin kasvilla ei kulu voimia siementen kasvattamiseen. Mitään muuta merkitystä kukkavarren poistamisella ei ole, eikä sen puoleen siis edes tarvetta sitä tehdä. Monet kuitenkin haluavat ihan esteettisistä syistä poistaa kukkavarret jossain vaiheessa.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: