Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 6.8.2012 1:16

Kysymys: Köynnöksiä kangasmetsään?

Puutarhan hoitotyöt

Takapihamme on hoidettua "metsä-puutarhaa" mäntyineen, kanervineen ja muine varpuineen. paikka on hyvin valoisa, aurinkoinen, melko kuiva. Olen istuttanut mäntyjen juurelle Kiinanlaikkuköynnöksen, Alppikärhön, Humalan ja Villiviinin. Multatilaa en hennonut kaivaa varjelemaamme sammal-maastoon kovin laajalle alueelle, eikä syvyyttäkään ole hirveästi. Uskollisesti kasvit ovat ilmestyneet esiin nyt jo parina kesänä, mutta varsinaisesta kasvusta ei voi puhua. Onkohan mitään mahdollisuutta saada köynnöksiämme lähtemään kunnolla kasvuun ( lannoitus, kalkitseminen tms. ) vai onko järkevintä kaivaa taimet maasta ja istuttaa multavampaan paikkaan?  Vielä jaksan haaveilla köynnösten vehreyttämistä mänty-pilareista.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kangasmetsässä kasvualusta on yleensä melko köyhä, hapan ja kuten mainitsitkin, melko kuiva. Istuttamasi köynnökset viihtyvät kaikki tuoreessa (jopa kosteassa), humuspitoisessa ja runsasravinteisessa maassa. Alppikärhö lisäksi hieman emäksisemmässä paikassa. Kasvun vähyys kertoo juuri siitä, etteivät nämä kasvit oikein ole sillä ihanteellisimmalla kasvupaikallaan. Palkitse sitkeitä köynnöksiäsi lannoittamalla ja lisäämällä keväisin ja syksyisin niiden juurille vaikka kompostimultaa tai lehtipuiden/pensaiden lehtiä. Etenkin kärhö kannattaa muistaa myös kalkita. Kuivempina aikoina kannattaa myös huolehtia kastelusta. Vaikka haluattekin ilmeisesti säilyttää ympäristön melko luonnontilaisena, niin ainakin näiden köynnösten alueella kannattaa yrittää parantaa kasvualustaa; lisätä humuspitoisuutta ja kosteudenpidätyskykyä, kalkita ja lannoittaa. Kangasmetsässäkin voi olla näitä hieman tuoreampia paikkoja. Sitkeydellä ja ajan kanssa onnistut vehreyttämään myös mäntymaastoasi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Köynnöksiä kangasmetsään?":
Jäsenen kanervankukka antama (6.8.2012 1:17) kommentti

No nyt tuli vahingossa ihan väärä aihe-alue...


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Pilvikirsikka levinnyt metsään, miten hävitetään ?
Muutin Ylöjärvelle vanhaan taloon, jonka pihassa kasvaa n. 7m korkea pilvikirsikkapuu. Lienee vanha, runkokin on jo paksu ja pinta ikäänkuin rosoista...