Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 26.5.2022 20:35

Kysymys: Korallikanukan alasleikkaus

Puutarhan hoitotyöt

Kasvukausi alkoi ja korallikanukkapensaat ovatkin lähes pystyynkuolleita. Muutamassa oksassa on lehtiä, muuten oksat ovat paljaat. Voiko pensaille tehdä enää tämän kesän nimissä mitään? Alasleikkaus olisi pitänyt tehdä ilmeisesti jo ennen kasvukauden alkua. Viime kesänä pensaat olivat aivan hyvinvoivia. Annanko niiden olla ja leikkaan ensi keväänä kaikki oksat pois vai voiko sen tehdä vielä tämän kesän aikana? Vai onko pensaat nyt menetetty? Ne ovat olleet paikallaan noin 8 vuotta ja aiemmin on poistettu vain kuolleita oksia. 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Korallikanukan voi vielä leikata matalaksi, oksista jätetään 20-30 cm. Kuten totesit itsekin, leikkaukselle  parempi ajankohta olisi ollut varhaisempi kevät, mutta ensi vuotta ei kannata silti jäädä odottelemaan, koska pensaat todella tarvitsevat nyt leikkausta. Alasleikkauksen jälkeen kestää tovin, ennen kuin uinuvat silmut alaoksissa heräilevät. Leikkauksen jälkeen pensaat kastellaan kunnolla, jos maa on syvältä juuristosta kuivaa, kuten usein keväisin on. 

Pensaat tosiaankin voivat huonosti, koska silmuja on puhjennut vain muutamaan oksaan. Kuolleeseen oksaan ei leikkauskaan tietenkään auta. Hankala mennyt talvi näkyy nurmikon huonossa voinnissa pensaiden alla, sillä sekään ei  ole vielä kunnolla herännyt. Siksi voi kyse olla myös viivästyneestä kehityksestä.

Toipuvaa kasvia ei pidä lannoittaa, sillä huonovointinen kasvi ei pysty lisäravinteita hyödyntämään ja ne vain haittaavat elpymistä. Elokuussa voi antaa syyslannoitetta, ja ensi keväänä kevätlannoitetta. Ravinteikkaan mullan lisäyksen pensaiden juurelle voi tehdä.

Jos kanukat eivät alkukesän aikana näytä reipasta toipumista, kannattanee ne vaihtaa uusiin. Korallikanukkaa voi uudistaa vuoden tai parin välein esim. harventamalla sieltä täältä vanhimpia oksia. Ne alkavat haaroa uutta kasvustoa leikkauskohdasta ja nuorissa oksissa punainen väri on voimakkaimmillaan. Harvennuksena tehty uudistaminen pitää pensaan isokokoisena. Myös muutaman vuoden välein tehty alasleikkaus on mahdollinen. Jos oksien väri ei ole niin tärkeä, voi leikkaamisessa pitää pidempääkin väliä, niin kuin näiden pensaiden kohdalla on tehty.

 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Korallikanukan alasleikkaus":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Siperianhernepensaan leikkaus
Terve.Taloamme kiertää kymmeniä metrejä pitkä siperian hernepensasaita,josta osa on n.25 vuotta vanhaa ja osalla ikää kaiketi jo lä...
Mitä tekisin paahteiselle eteläseinä-kaitaleelle?
Maaseudulla sijaitsevan uudisrakennuksemme 15 metriä pitkä julkisivu-eteläseinä kaipaisi apuanne. Talo on perustettu ympäröivää ma...