Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 14.9.2023 14:2

Kysymys: kirvat

Puutarhan hoitotyöt

Kesällä pihallamme oli ensimmäistä ketaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti . Miten pystyy estämään kirvojen tulon. Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Kirvat kuuluvat luontoomme, joten niiden tuloa ei voi mitenkään kokonaan estää. Onneksi niitä voi torjua ja sitä kautta vähentää imentävaurioita, joita ne tekevät kasveihin. 

Tärkein torjuntakeinoista on pitää kasvit hyväkuntoisina, sillä silloin ne selviävät parhaiten kirvojen hyökkäyksestä. Kuivuudesta tai ailahtelevasta kosteustilanteesta kärsivät kasvit ovat alttiimpia. Sopiva ravinnetilanne auttaa kasveja myös torjumaan tuholaisia. Liiallinen lannoitus on yhtä haitallista kuin liian vähäinen ravinnetilanne. Huonokuntoinen kasvi on kuin liikennemerkki, joka ohjaa tuholaiset luokseen.

On myös tehokasta pitää silmällä kirvojen saapumista ja ryhtyä torjuntaan, kun ne eivät vielä ole valloittaneet kasveja kauttaaltaan. Kannattaa tarkkailla alku- ja keskikesällä erityisesti pensaiden uusinta kasvustoa oksien kärjissä, lehtien alapintoja ja nuppuja, joissa on kirvojen mielestä mehukkainta kasvinestettä. Muurahaiset voivat paljastaa kirvat, sillä ne elävät symbioosissa. Jos näet muurahaisia kuljeksimassa kasvien varsissa ja nupuissa, siellä mitä  luultavimmin on myös kirvoja. Alkuvaiheessa muutamat kirvat tai niiden munat ja toukat voi torjua ihan vain pyyhkäisemällä ne sormin pois.

Myrkyttömiä torjuntakeinoja ovat maitoliuos (puolet vettä, puolet rasvatonta maitoa) ja nokkosvesi (1 kg tuoreita nokkosia, 5 l haaleaa vettä, valmis vuorokauden päästä). Nesteen on osuttava kirvojen ja niiden toukkien päälle. Siksi aine ruiskutetaan suihkupullolla lehtiin kauttaaltaan, myös alapinnoille. Käsittelyjä pitää uusia muutaman päivän välein, mikäli uusia kirvoja on kuoriutunut munista.

Saatavilla on myös pyretriinipohjaisia torjunta-aineita, joita voi pienellä alalla käyttää. Tutustu sen käyttöohjeeseen ja noudata tarkasti. Haittapuolena on, että se tappaa myös puutarhan hyödylliset hyönteiset, jotka pitävät mm. kirvoja saaliinaan. Kirvoja popsivat monet muutkin kuin leppäkertut ja niiden toukat, esimerkiksi kukkakärpästen toukat ja pihtihäntäiset tai loispistiäiset. Monet pikkulinnut syöttävät kirvoilla poikasiaan. Luonnonmukaisuutta kannattaakin puutarhassa edesauttaa, sillä luonto itse pitää usein huolta sopivasta tasapainosta, vaikkakin puutarhassa luontoa täytyneekin aina vähän auttaa. 

T. Muhevaisen vastaustiimi
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / kirvat":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kirvat köynnöksissä
Minulla oli viime kesänä parvekkeella köynnössäleikössä kasvamassa vierekkäin miinanköynnöstä ja kelloköynn...
rhododenronissa valkoisia
Mitä ikäänkuin valkoiset kirvat ovat Rhodossa? Miten niistä päästään eroon. Esintyvät lehdissä....
Puun tunnistus - ja kirvojen torjunta
Pihallemme on kasvanut puu jonka tunnistus on meidän tiedoilla hakusessa, tunnistaisiko joku puun oheisen skannatun lehden avulla.Kirvat popsivat puun alkua joka kes...
lumipalloheisi
lumipalloheisissä on ollut joka vuosi valtavasti kirvoja olen niitä ruiskutellut erillaisilla pesuaine liuoksilla vaihtelevin tuloksin,kirvoja on ollut kovasti...
Kirvoja jouluruusussa
Hei !Kukahan osaisi sanoa minkä virheenteen jouluruusun kanssa, kun siihen on ilmestynyt kirvoja ?Tolu-suihkuja (laimennettu tolu) on annettu kolmeen kertaan ja...
Miksi omenapuu ei kuki?
Hei!Meillä on n. 150 cm korkea pilariomenapuu Polka, joka on istutettu meille 2 vuotta sitten suotuisaan paikkaan. Omenapuu teki ensimmäiset kukkansa ja he...