Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Puutarhan hoitotyöt aihealue Seuraava
pvm: 11.7.2015 11:17

Kysymys: Kasvituholaiset

Puutarhan hoitotyöt

Hei, ostin kesä kuussa Alppipajun rungollisen sellaisen ja olen huomannut, että osaan lehtien alapinnelle on ilmestynyt keltaisia ryhelmälaikkuja. Mitä nämä ovat? Onko kyseessä jokin hyönteinen, joka munii lehtien alapinnalle? Olen kerännyt nuo lehdet pois käsin mutta usia keltaisen oransseja laikkuja ilmaantuu näköjään päivittäin. Millä näitä ötököitä voisi tuhota.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Mainitset pajussasi olevan "ryhelmälaikkuja" - ja oransseja laikkuja? Periaatteessa pajuilla yleinen lehtiruoste (Melampsora sp.) aiheuttaa kuvattuja laikkuja ja heikentää kasvin talvenkestoa (hävitä saastuneet kasvinosat). Se ei kuitenkaan muodosta mitään munilta vaikuttavaa "ryhelmää". Pajuilla tavataan lehtikuoriaista, äkämäsääskiä (äkämät punaisia palloja), kirvoja ja kaskaita. Kaskaan parin millin kokoiset toukat muodostavat vahasta ja ulosteestaan sylkipallon, jonka sisällä kehittyy aikuiseksi. Tällainen sylkikasa saattaisi kenties olla kuvaamasi "ryhelmä"? Toki kirvatkin vioittavat lehtiä imennällään, mutta uskoisimme Sinun havainneen niitä.

Imevien hyönteisten torjuntaan voi käyttää pyretriinivalmisteita ohjeen mukaan. Ympäristöystävällinen vaihtoehto on esimerkiksi Neudorffin valikoimaan kuuluva Spruzit; tehoaa niin kaskaisiin, kirvoihin, sääskiin kuin kuoriaisiinkin.Arvostele vastaus kysymykseen "Puutarhan hoitotyöt / Kasvituholaiset":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: